"Man behandlar inte anställda så här"

Kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson (M), är djupt kritisk till hur kommunen hanterat frågan om övertalig personal vid kundtjänsten. Hon är upprörd över hur de anställda har behandlats.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2014
Kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson (M) är upprörd över hur kommunen agerat i personalfrågorna vid den nya kundtjänsten.
Kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson (M) är upprörd över hur kommunen agerat i personalfrågorna vid den nya kundtjänsten.Foto: Tomas Nyberg, arkiv

- Man ska spela med rena kort och behandla personalen på ett juste sätt, säger Inger Hansson.

Liksom oppositionsrådet Helmuth Petersén (SD) tidigare har påpekat menar även Inger Hansson att man gjort fel som ändrat i kraven för den som ska kunna vara anställd i kommunens kundtjänst från att kommunfullmäktige beslutade i ärendet till att man skulle tillsätta tjänsterna. Det handlar om att kommunfullmäktige sade ja till att det skulle var önskvärt att de anställda har högskoleutbildning till att det blev ett krav.

Inger Hansson menar att det handlar om allvarliga förändringar som gjorts i kraven.

- Man får intrycket att man har gjort ändringarna endast för att kunna göra sig av med de anställda som man vill, säger Inger Hansson. Jag har framfört de här synpunkterna i de sammanhang jag deltar i, men inte fått något gehör för mina tankar.

Inger Hansson är också kritisk till hur kommunen i övrigt hanterat frågan.

- Man behandlar inte de anställda på det här sättet, säger hon.

Charlotte Rosenlund Sjövall är strategisk chef i kommunen och tillbakavisar tanken på att man skulle ha ändrat i kraven bara för att göra sig av med vissa anställda. Hon menar också att det ganska ofta händer att man måste växla om till en annan kompetens på vissa tjänster inom kommunen.

Charlotte Rosenlund Sjövall anser att det inte är något konstigt att det är tjänstemännen och inte politikerna som sätter kraven på de anställda.

- Politikerna brukar sällan sätta de kraven. Att de finns med i det underlag som kommunfullmäktige tog ställning till var för att ge en allmän bild av vilka krav som kunde bli aktuella. Det är vår uppgift som arbetsgivare att sedan ställa upp de exakta kraven för olika anställningar inom kommunen, säger Charlotte Rosenlund Sjövall.

LÄS MER:

En av de drabbade berättar i pappers- och e-tidningen sin historia. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.