Annons

Mammorna vabbar oftare än papporna

I influensatider kan frågan dyka upp flera gånger i veckan. Vems tur är det att vabba i dag? I både Vellinge och Trelleborg är det oftast mammorna som stannar hemma.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2013
Foto: Kallestad, Gorm

Löneutveckling, pensionen och möjligheten att göra karriär. Alltihop påverkas negativt för de kvinnor som står för en större del av det obetalda arbetet, som hushållssysslor och att stanna hemma och ta hand om sjuka barn.

– Det finns ett politiskt mål som säger att kvinnor och män ska ha lika förutsättningar till förvärvsarbete, men så är det inte i dag. Försäkringskassans uppdrag är att skapa förutsättningar för föräldrar att göra ett informerat val. För att kunna göra det är det också viktigt att vara medveten om eventuella konsekvenser av sina val, säger Försäkringskassans analytiker Sofie Cedstrand.

Annons

Försäkringskassan ser det som ett jämställt uttag av vab-dagarna om den ena föräldern tar minst 40 procent och den andra max 60. Senaste året har kvinnor i Trelleborgs kommun tagit ut 66 procent av det totala antalet utbetalda vab-dagar. I Vellinge kommun är motsvarande siffra 70 procent.

Försäkringskassan ser ett samband mellan vem som vabbar och vem som är mest föräldraledig. Är mammorna och papporna hemma ungefär lika länge med sina barn när de är små brukar de också få en jämnare fördelning av antalet vab-dagar längre fram.

– När det gäller föräldrapenning är man mer benägen att dela lika om man har högre utbildning, högre inkomst samt bor i en storstad, säger Sofie Cedstrand.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) som besökte Trelleborg i veckan ser också ett samband mellan föräldraledighet och vab.

– Det handlar om hur man fördelar föräldraförsäkringen. Nu har vi två månader som är reserverade för den ena föräldern plus att vi har jämställdhetsbonus. Vi i Folkpartiet vill införa även en tredje öronmärkt månad.

LÄS MER:

I fredagens pappers- och e-tidning kan du läsa om hur en Trelleborgsfamilj resonerar kring vab, varför egenföretagande kan innebära en flexibilitet och om hur det ser ut på en mansdominerad arbetsplats. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons