Mamma fixade praktiken på fem minuter

Bodil Roth tröttnade på att vänta på att Bastionskolan skulle ordna en praktik till hennes son som går på byggprogrammet. Efter andra försöket fick hon napp hos en byggfirma i Malmö.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2008

- Jag vet inte varför inte skolan kan fixa detta när det uppenbarligen inte är svårt, menar Bodil Roth.

I onsdags skrev Trelleborgs Allehanda om elever på byggprogrammet som inte fått praktikplats. Runt tio har väntat sedan årsskiftet på att få praktisera två dagar i veckan på ett företag. En av dessa är Bodil Roths son. Men nu på måndag har han plötsligt en plats, som hans mamma har ordnat åt honom.

- Jag gick in på Eniro på nätet. Först ringde jag en firma i Vellinge som sa att de skulle fundera och återkomma. Då ringde jag vidare till en firma i Malmö. De sa ja direkt. De tyckte att de kunde behöva lite hjälp, menade de.

Hon tycker det är konstigt att skolan har så svårt att ordna platser. Hon undrar om det beror det på att de inte söker utanför kommunens gränser.

- Vi föräldrar får aldrig någon information om detta. Jag vet inte om de tror att föräldrarna har något emot att skjutsa eller om de inte vill ta platser från Malmös byggprogram, säger hon.

Hon tror att samma problem kommer att uppkomma nästa år när hennes son ska ut på praktik tre dagar i veckan.

- Jag vet inte hur man ska lösa det då. Detta är ju skolans ansvar. Jag har ju inga kontakter och har ett annat jobb. Detta är deras åtagande, säger hon.

Rektor Bengt-Göran Persson välkomnar att elever och föräldrar tar egna initiativ.

- De kan ha kontakter som inte vi har. Och all hjälp vi kan få är välkommen, säger han.

Söker ni praktikplatser utanför kommunen?

- Det gör vi hela tiden. I andra branscher har man en viss uppdelning så att skolorna inte ska ta praktikplatser från varandra. Men inom byggbranschen finns inga sådan regler. Vi söker även i Malmö.

Varför går inte denna information ut till föräldrarna?

- Det kan stämma att vi är dåligt på att informera. Men det är även upp till föräldrarna att ta kontakt.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.