Annons

Mamma åtalas för bidragsfusk

En mamma i 40-årsåldern åtalas för att ha fuskat till sig föräldrapenning genom att uppge att hon varit hemma för att vårda sjukt barn när hon i själva verket jobbat.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2003

Kvinnan, som är hemmahörande i Trelleborgs kommun, misstänks för att under förra året ha skickat in flera falska listor på vård av sjukt barn. För allt som allt tolv dagars hemmavistelse fick hon drygt 8 000 kronor utbetalt. Försäkringskassans handläggare kom dock fusket på spåren, och anmälde kvinnan för bedrägeri. Hon har också erkänt att listorna hon lämnat in varit falska. Joakim Sander, chef på försäkringskassan i Trelleborg, tror dock inte att det sker något utbrett fusk med föräldrapenning i Trelleborg: - Nej, tvärtom skulle jag vilja säga att det är mycket ovanligt, kommenterar han. - Vi har en internkontroll av det mesta av det som verkar underligt. Och det har gjorts undersökningar som visat att vi låg lägst i Skåne vad gäller misstänkt fusk med föräldrapenningen. Kassan jämför uppgifter om bidragsutbetalningar med löner och kan även kolla med dagis om hur närvaron ser ut för ett visst barn. Dessutom kollar man upp de anonyma anmälningar som kommer in, även om sådant enligt Joakim Sander hör till ovanligheterna. Vad gör ni för att stävja bidragsfusk? - Det handlar om att ha en bra internkontroll, förklarar Joakim Sander. Och för att kunna ha det krävs det mycket underlag. Vi får ju i bland höra att folk blir irriterade för att vi vill ha så mycket intyg och dokumentation, men det är naturligtvis ett sätt att stävja fusk. Det är viktigt att vi alltid har rätt underlag när vi fattar våra beslut.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons