Annons

Måltidsservice tvingas spara fyra miljoner

Tjänster kan försvinna och matsvinnet måste minska. Serviceförvaltningen ska nu se över alla kostnader.
Trelleborg • Publicerad 24 april 2014
Matsvinnet ska minska.
Matsvinnet ska minska.Foto: Bertil Ericson / TT

Sedan kommunfullmäktige i februari beslutade att måltidsservices kostnader måste vara i balans under 2014 har ett omfattande arbete börjat inom servicenämnden. Underskott inom denna verksamhet, som har en total budget på 65 miljoner kronor, har alltid varit ett problem. Bara under årets första månader märker man av ett underskott på nästan en miljon kronor.

Men nu ska det alltså bli ändring på detta. För att lyckas komma upp i ett nollresultat för året beslutade nämnden på sitt senaste möte att fyra miljoner kronor måste sparas inom måltidsservice.

Annons

– Vi måste se över hela verksamheten för att detta ska vara möjligt, säger tillförordnad förvaltningschef Eva-Lena Sanderberg.

Exakt vad som ska göras är inte beslutat ännu. Men det kan bli tal om att dra ner på antalet tjänster. Servicenämndens ordförande Gunnar Grafström (M) vill att matsvinnet ses över.

– Det ligger på 1,7 miljoner per år. Kan man halvera det är mycket vunnet. Man kan tydligare se över hur många portioner som ska lagas varje dag, säger han.

Reglerna är problemet

Han betonar att problemet inte är att elever slänger mat från tallriken utan reglerna för hur man får spara mat:

– Om man har en kantin med mat och endast en elev tar ur den får man inte spara maten utan måste slänga allt som blir över. Här finns mycket att se över, säger han.

När besparingarna och förändringarna kan träda i kraft är inte klart än.

Tidigare har Gunnar Grafström sagt till TA att nerskärning av måltidservice riskerar att försämra kvaliteten:

– Man kan säkert spara en del på måltidsservice men då blir det sämre mat till de äldre och det kan inte jag acceptera. Att leverera sämre mat till förskolor och skolor ser jag också som ytterst olämpligt, sa han i en artikel den 1 februari i år.

Nu vill han garantera att detta inte kommer att ske:

– Det ska inte bli sämre mat vare sig till äldre eller yngre. Variationen kan minska men kvaliteten ska vara den samma, säger han.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons