Annons

Målningar från Trelleborg pryder nytryckt almanacka

Nu har idén om att ge ut en almanacka blivit verklighet. Det är Föreningen Gamla Trelleborg som lagom till årsskiftet ger ut tolv målningar med lokala motiv, en för varje månad.
Trelleborg • Publicerad 21 december 2004
Trelleborgarna kan lätt lista ut motivet till den här målningen av Erik Jönsson. Algatan är svaret. Bild: Erik Jönsson
Trelleborgarna kan lätt lista ut motivet till den här målningen av Erik Jönsson. Algatan är svaret. Bild: Erik JönssonFoto: 

Först var det tänkt som en engångsföreteelse. Men efter den positiva responsen finns det just nu funderingar hos föreningen Gamla Trelleborg att ge ut en almanacka även för 2006.

– Fortsätter det stora intresset , så kanske det kan bli en tradition, bekräftar Lennart Rydberg, föreningens allt-i-allo.

Annons

Hans egen oljemålning pryder almanackans omslag. Målningen föreställer Hamngatan med Tryckarhuset i blickfånget och Posthuset i fonden.

– Det föreställer 1930-talet. Då var Tryckarhuset vackrare och inte iklätt tegel som i dag, säger Lennart Rydberg. Det är han som svarat för urvalet av de tolv målningarna som är gjorda av företrädesvis lokala konstnärer.

Motiven varierar mellan stadsmotiv från Trelleborg, men inbegriper även Smyge fyr, höbärgning i Gislöv samt en båt i Skåre hamn.

Upplagan är drygt 3430. I stort sett samtliga exemplar har delats ut till föreningens medlemmar.

Johan Persson

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons