Annons

Målning som gestaltar mångfald i Trelleborg

Under högtidliga former invigdes på torsdagen Johan Falkmans stora oljemålning, där 27 trelleborgare är avbildade. "Jag vill visa mångfalden i Trelleborg", säger konstnären.
Trelleborg • Publicerad 20 december 2007
"Det är hedrande att få ha gjort målningen, men framför allt roligt", framhöll Johan Falkman, född och uppvuxen i Trelleborg, i sitt tal. BILD: TOMAS NYBERG
"Det är hedrande att få ha gjort målningen, men framför allt roligt", framhöll Johan Falkman, född och uppvuxen i Trelleborg, i sitt tal. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) och Anne-Marie Hansson avtäckte verket.
Kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) och Anne-Marie Hansson avtäckte verket.Foto: 

Rugbyspelare, punkare, kyrkoherde Gustaf Centervall, tjejer i libanesiska folkdräkter, scouter och bland andra s- politikern Nils-Gunnar Snygg med barnbarnet Elin med nalle i knät.

Mångfalden går inte att ta miste på i Falkmans framställning, som särskilt ska spegla en del av föreningslivet i Trelleborg med omnejd.

Annons

– Först fick jag en idé om hur jag skulle måla tavlan och det dröjde inte länge innan konstverket levde sitt eget liv, inledde konstnären Johan Falkman sitt tal om själva skapelseprocessen.

Målningen gjordes i somras i en lokal på Signalen vid Övre. Alla 27 som finns porträtterade har tålmodigt fått sitta modell för Falkman när han dragit sina penseldrag på den jättelika duken.

– Jag vill framför allt få fram den unga generationen i stan i min målning, beskriver Falkman.

Tavlan är nu placerad på Trelleborgs stadsbibliotek, där invigningen ägde rum.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) fanns på plats, liksom några andra politiker och tjänstemän.

Vid ceremonin talade bland andra chefen för Medborgarkontoret, Anne-Marie Hansson.

Hon är ledamot i Sparbanksstiftelsen Skåne. Stiftelsen har skjutit till 150 000 kronor, för att finansiera verket, som nu har skänkts till Trelleborgs kommun. Förbehållet för att kommunen ska få målningen som 750-års gåva är att den hänger synligt på en allmän plats.

Nu står den lutad mot tegelväggen vid bibliotekets tidningshörna. Tills någon kommer fram till var den ska hängas upp.

– Flyttar museet till Tingshuset, så kanske den kan hänga där. Det får vi se. Viktigast är att trelleborgarna får ta del av den, betonar Anne-Marie Hansson.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons