Malmös transitboenden kvar tills vidare

De tre transitboenden för ensamkommande flyktingbarn som Malmö stad har i Trelleborgs kommun kommer att finnas kvar tills vidare. Alla avtal förlängs eftersom behovet av platser är så stort.
Trelleborg • Publicerad 15 januari 2011
Det tidigare pensionatet Rosengården i Beddingestrand kommer att fortsätta vara transitboende för ensamkommande flyktingbarn.
Det tidigare pensionatet Rosengården i Beddingestrand kommer att fortsätta vara transitboende för ensamkommande flyktingbarn.Foto: Claes Nyberg

– Det finns ett fortsatt stort behov eftersom vi får många barn hit, säger Annelie Larsson, direktör för sociala resursförvaltningen i Malmö.

När avtalen förlängs kommer Malmö stad även ställa krav på att det finns bemanning med två anställda även nattetid på boendena.

I Trelleborgs kommun finns tre boenden, i Norra Åby, Beddingestrand och Dalköpinge. På varje boende finns 20 platser med möjlighet använda upp till 30 platser. Under året som gått har man enligt Annelie Larsson i genomsnitt haft en beläggning på cirka 20 barn per boende.

– Det är bra om det inte blir för många på varje ställe, säger hon.

Målet från början var att barnen inte skulle behöva vara på transitboendena mer än två-tre veckor innan de ska flytta till ett annat mer permanent boende men det stora antalet ensamkommande flyktingbarn har gjort att många fått stanna i transitboenden i snitt en och en halv månad.

– Sedan går de vidare till kommuner som har avtal med Migrationsverket. De placeras över hela Sverige, säger Annelie Larsson.

Under förra året tog Malmö stad emot cirka tusen ensamkommande flyktingbarn.

Trots det stora trycket vill Malmö däremot inte förlänga avtalen med mer än sex månader i taget.

– Vi vågar inte teckna längre kontrakt. Vi väntar besked från regeringen som håller på med någon form av översyn av mottagningen av den här gruppen och vi väntar på den utredningen, säger Annelie Larsson.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.