Annons

Målarglädjen stor i Fiskarstugan

I Fiskarstugan har det varit livligt den senaste veckan. Agneta Barr har ställt ut sina egna akvarelltavlor samtidigt som hon hållit i en målarkurs för barn.
Trelleborg • Publicerad 11 juli 2007
Kursen har lärt Ida Steiner att inte stressa när hon målar. Bild: Tomas Nyberg
Kursen har lärt Ida Steiner att inte stressa när hon målar. Bild: Tomas NybergFoto: 
Anna Gottberg, Ida Steiner, Carolina Elmstedt, Malen Gall, Agneta Barr, Emelina Gall, Alec Thylandersson och Johanna Karlberg.
Anna Gottberg, Ida Steiner, Carolina Elmstedt, Malen Gall, Agneta Barr, Emelina Gall, Alec Thylandersson och Johanna Karlberg.Foto: 

I dag är sista dagen för både Gåsapigans målarkurs och utställningen. En av de sista uppgifterna för barnen blev att måla galgar.

– Det här är det roligaste vi har fått göra, tycker Alec Thylandersson.

Annons

Han är sex år och den yngsta av kursens åtta deltagare. De äldsta är 11 år. Alla utom en tjej som är på semester finns på plats den sista dagen. Just semestrar kan lätt komma i vägen för kurserna menar Agneta Barr.

– Föräldrarna tycker att det är så bra att jag har kortare kurser, så blir de inte så uppbundna under hela sommarlovet.

Hon ordnar korta målarkurser även under sport-, påsk- och höstloven.

Undervisningen är uppdelad på tre timmar om dagen förlagda antingen på förmiddagen eller, som i nästa vecka, på eftermiddagen. Målet med kurserna är att utveckla barnens intresse för måleri, samtidigt som de fungerar som avlastning för föräldrar.

– Jag vet hur det är att vara förälder och här nere skjutsas barnen fram och tillbaka hela tiden. Men på tre timmar hinner dem åka och shoppa eller köra en tvättmaskin, säger hon.

Samtidigt får barnen prova på lite av varje. De har tecknat med blyerts, målat med akryl och lärt sig lite mer om proportioner.

Trots att vädret inte tillåtit några längre utflykter, har de hunnit se en del utanför Fiskarstugans väggar. Bland annat har de ritat av saker vid frukt- och leksaksstånden på torget.

Systrarna Emelina och Malen Gall har åkt längst för kursen. De hälsar på farmor i Skanör i sommar men bor i vanliga fall på Filippinierna.

11-åriga Johanna Karlberg tycker att det är kul att hon fått göra annat än vanliga teckningar på papper. Förutom galgar har de fått sätta färg på små korgar, träslevar och tidningsställ.

– Jag ville bli bättre på att måla för hela min familj målar och är jätteduktiga, säger Johanna Karlberg.

Annons

Och alla barn tycker att de lärt sig något nytt.

– Man ska ha gott om tid när man ska börja göra något stort, säger Anna Gottberg och får medhåll av dem andra.

Fanny Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons