Annons

Makten hänger på nämndernas storlek

Det är på nämndernas storlek som det hänger om sextetten, m, spi, kd, fp, mp och c, ska kunna få bestämmanderätt eller inte i Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 31 oktober 2006

Med sextettens förslag att öka antalet ledamöter med en så att antalet blir jämnt i nämnderna, tolv, tio respektive åtta, får sextetten sex ledamöter samt ordförandes utslagsröst.

Om nämnderna däremot får ojämnt antal ledamöter som är förhållandet i dag, elva, nio samt sju, får sd vågmästarroll i alla nämnderna medan övriga ledamöter fördelas jämnt mellan s och sextetten.

Annons

Efter årets valresultat med 23 mandat för sextetten, 20 för s, 7 för sd samt 1 för skolpartiet är situationen oklar. Inget block har majoritet.

Fördelningen av platser i nämnder och styrelser bygger i huvudsak på lagen om proportionella val. Det betyder att antalet ledamöter fördelas efter hur många mandat de olika blocken har i kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktige kan med vanligt majoritetsbeslut besluta om antal ledamöter i nämnderna. Sextetten har föreslagit jämnt antal ledamöter, eftersom det gynnar det blocket. Men om sd och s röstar emot får nämnderna ojämnt antal ledamöter med sd som vågmästare. – Det är ett av de få ärende som kommunfullmäktige kan ta upp utan att det tidigare har varit uppe i kommunstyrelsen, berättar Jonas Rosenkvist, kommunjurist i Trelleborg. Men det är bara det nyvalda kommunfullmäktige som kan ta upp frågan på detta sätt.

Här kan skolpartiets enda mandat också få en avgörande roll.

– Om sextetten även räknar med skolpartiets mandat har man dock chansen att ta även det elfte mandaten i 11-nämnderna, säger Jonas Rosenkvist. Då hamnar sextetten plus skolpartiet och socialdemokraterna lika och man får lotta ut den sista platsen i alla nämnder med elva ledamöter.

Tolv eller elva ledamöter föreslås för kommunstyrelsen, byggnadsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, individ- och familjeomsorgsnämnden, miljönämnden, skolnämnden, tekniska nämnden samt vård- och omsorgsnämnden.

Där kan alltså lotten komma att avgöra om sextetten plus skolpartiet får majoritet eller inte.

Om inte sextetten och socialdemokraterna kan komma överens i förhandlingarna nu slutar det hela med votering om nämnderna på det nyvalda kommunfullmäktiges första sammanträde nu i november. Fördelningen av ledamöter i nämnderna sker sedan enligt lagen.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons