Annons

Majoriteten för en ringväg runt staden

Trots alla protester är Trelleborgs ledande politiker överens. Det ska bli en ringväg runt Trelleborg.
– Det är skönt att vi kunnat arbeta fram en bra politisk enighet kring det här förslaget, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2014
Kommunstyrelsen går vidare med planen på en ringväg. På bilden syns Ulf Bingsgård (M) under TA:s debatt om ringvägen.
Kommunstyrelsen går vidare med planen på en ringväg. På bilden syns Ulf Bingsgård (M) under TA:s debatt om ringvägen.Foto: Tom Wall

Den fördjupade översiktplanen för Trelleborgs stad, som pekar ut riktningen fram till 2025, är nu ett steg närmare verklighet. På onsdagen beslutade kommunstyrelsen att föreslå fullmäktige att anta planen där en ringväg runt staden och en infart till hamnen österifrån är inritad. Ringvägen ska utgå från den nya rondellen på väg 108 och dras österut runt bebyggelsen ner till hamnen. I planen finns också bostadsprojektet Sjöstaden, som ska möjliggöra 1 600 nya bostäder i det nuvarande hamnområdet.

Att kommunstyrelsen säger ja till planen innebär också att man inte håller med om länsstyrelsens och Trafikverkets invändningar mot den. Länsstyrelsen har sågat planen flera gånger och menar att den är omöjlig att genomföra eftersom den strider mot fem riksintressen.

Annons

– Det är deras uppfattning. Vi kommer att ha fortsatta träffar med länsstyrelsen och diskutera detta, säger Ulf Bingsgård och menar att en fördjupad översiktsplan är ett kommunalt dokument, och inget som länsstyrelsen har rådighet över.

– När det blir skarpt läge, i detaljplaneprocessen, så får vi ta såklart diskutera de fall där eventuella konflikter finns. Det kommer att bli fler utredningar, säger Ulf Bingsgård.

Kommunstyrelsen var dock inte helt enig. Sverigedemokraterna valde att inte delta i beslutet och Miljöpartiet ville kasta förslaget i papperskorgen och börja om från början.

– Vi yrkade vi på återremiss. Oavsett vad länsstyrelsen och Trafikverket tycker så är det här ingen bra plan för trelleborgarna, säger Emil Samnegård, Miljöpartiets ledamot i kommunstyrelsen.

Miljöpartiet vill bland annat slopa planerna på en infart till hamnen österifrån och utreda en västlig infart närmare. MP vill också ha en tydligare satsning på en pågatågsstation i öster.

Josefine Gustafsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons