Annons

Maja växte upp på hästryggen

De flesta sexåringar tjatar sig blå för att få en ponny. Maja Feuk har två. Trots sin ringa ålder har hon redan börjat tävla i hästhoppning och än så länge går det riktigt bra.
Trelleborg • Publicerad 13 oktober 2006
Förutom Plingan bor det sex andra hästar på familjen Feuks gård utanför Tullstorp.
Förutom Plingan bor det sex andra hästar på familjen Feuks gård utanför Tullstorp.Foto: 
B-ponnyn Plingan och den unga ryttarinnan Maja Feuk. Bild: Claes Nyberg
B-ponnyn Plingan och den unga ryttarinnan Maja Feuk. Bild: Claes NybergFoto: 
Det är mycket som ska fixas för den som tar väl hand om sina hästar.
Det är mycket som ska fixas för den som tar väl hand om sina hästar.Foto: 

B-ponnyn Plingan heter egentligen Ringwood Surprise och har en mankhöjd på 130 centimeter. Maja är omkring 120 centimeter lång allt som allt. Men med lite hjälp upp i sadeln av mamma Helen eller en pall står inga hinder i vägen för Maja och Pinglan.

– Hon gick först på en ridskola i Anderslöv. Sedan började hon träna med en privat tränare förra året. Då hade vi redan skaffat Lyster, säger Helen Feuk om Majas första häst. På gården utanför Tullstorp finns sammanlagt sju hästar och Maja började rida isamma veva som hon började gå. Mamma Helen har själv tävlingsridit när hon var yngre och i april i år började även Maja att tävla. Hennes hopplag har redan varit på mängder av tävlingar och det går bra för dem. För tre veckor sedan vann de i division 2 i Sydslätten och i Flyinge gick de till final. Maja är med sina sex år yngst i hopplaget men vet redan vad hon vill göra i framtiden.

Annons

– Tävla! säger hon tveklöst. För Maja som precis börjat första klass innebär det naturligtvis mycket jobb att ha hand om sina två hästar. Så ibland får hon hjälp av sin mamma med att longera hästarna så att de ska få lite extra motion. En hel del ekonomisk backup blir det förstås också.

– Folk brukar säga att golf är en snobbsport, men det är ingenting om man jämför med vad det kostar att ha hästar. Förutom att man ska köpa själva hästen så går det åt en massa pengar till veterinärskostnader, hovslagare, foder och utrustning. Golfbagen tar man kanske bara fram när solen skiner, men hästar är en hobby som man sysslar med 365 dagar om året, säger Helen.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons