Annons

Maglarps sista tid ställs ut

Trelleborg • Publicerad 17 september 2007
Ingemar Krigström har noga dokumenterat Maglarps nya kyrka och hans bilder visas nu på Trelleborgs församlingshem. Bild: Tomas Nyberg
Ingemar Krigström har noga dokumenterat Maglarps nya kyrka och hans bilder visas nu på Trelleborgs församlingshem. Bild: Tomas NybergFoto: 

I över tio år har Ingemar Krigström dokumenterat Maglarps nya kyrka och dess förfall. Nu ställer han ut sina bilder i en minnesutställning över kyrkan som just nu är i full gång att rivas.

– Det var nog ingen som på fullt allvar trodde att den skulle rivas, säger Ingemar Krigström som erkänner att han fick något av en chock den dagen beskedet gavs att kyrkan skulle rivas.

Annons

Rivningen har inneburit att Ingemar Krigström själv har haft möjlighet att "rädda" en del föremål från kyrkan. Dessa ställs nu ut tillsammans med ett hundratal fotografier som bland annat skildrar processen som kyrkan gått igenom efter att det officiella rivningsbeslutet fattades.

Ingemar berättar om dess historia från att ha planerats som en systerkyrka till S:t Nicolai till att man inte kom överens om var den skulle ligga och att den därmed försenades.

– Tack vare det så räddades Maglarps gamla kyrka, påpekar Ingemar Krigström.

I en monter ligger en liten svart metallbit. Ingemar visar bilderna intill som visar hur decemberstormen 1999 slet av en massa skifferplattor på kyrkans tak.

– Då blåste också tuppen ner och bröt foten. Och det är den som ligger här.

När kyrkbänkarna lyftes bort hittade Ingemar själv en enkrona under trägolvet.

– Den är med Oscar den andre.

Första gången han själv satte sin fot innanför dörren på Maglarps nya kyrka var 1974. Två år innan den sista gudstjänsten hölls i kyrkan.

I ett tidningsklipp som hänger på väggen berättar prästen som höll den sista gudstjänsten om den.

Utställningen om Maglarps nya kyrka visas i S:t Nicolaisalen på Trelleborgs församlingshem. Hur länge den kommer att pågå är inte bestämt.

Annons

– Det vet jag inte. Vi brukar jag ju ha en julutställning så det blir kanske tills dess, avslutar Ingemar.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny. isaksson

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons