Annons

Maglarps kyrka återföds som Sysavs huvudkontor

Teglet från Maglarps nya kyrka ska åter användas i en byggnad. Stenarna får nytt liv i Sysavs huvudkontor vid Spillepengen i Malmö.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2008
Till höger Sysavs nya huvudkontor efter utbyggnaden. Maglarps nya kyrka revs i fjor efter ett sekel på Söderslätt. Skiss: Sysav och Arkivbild: Claes Nyberg
Till höger Sysavs nya huvudkontor efter utbyggnaden. Maglarps nya kyrka revs i fjor efter ett sekel på Söderslätt. Skiss: Sysav och Arkivbild: Claes NybergFoto: 

- Vi försöker använda så mycket återvinningsmaterial som möjligt när vi bygger, berättar Jonas Eek, projektledare för utbyggnaden av huvudkontoret som ligger intill bolagets anläggningar vid Sjölunda och Spillepengen i Malmö.

Det var i fjor som Maglarps nya kyrka revs efter att ha stått på Söderslätt i ett sekel. Men även om själva kyrkan försvunnit så får teglet från byggnaden, som noga har rensat från gammalt murbruk, nu ett nytt liv.

Annons

Sysavs huvudkontor har legat ute vid Sjölunda-Spillepengen under ett antal år. Från början användes byggnaden till omklädningsrum och matsal och den byggdes till med återvunnet material från gamla Handkirurgen på UMAS bland annat. Men nu behöver Sysav mer utrymme för sitt huvudkontor och den nya utbyggnaden ska alltså göras med återvunnet tegel från Maglarps nya kyrka.

- Det blir drygt 20 nya kontorsrum och en hörsal som ska användas när det kommer grupper på studiebesök, berättar Jonas Eek. Samtidigt så försvinner en del kontor i den gamla delen när vi bygger ihop delarna.

Medan kontorsdelen byggs i två plan används hela takhöjden i hörsalen. Förutom de cirka 40 000 tegelstenarna från Maglarps nya kyrka används även återvunnet material från Värnhems sjukhus till ett trapphus i den nybyggda delen av huvudkontoret.

- Det är glasblock från sjukhuset som vi använder, berättar Jonas Eek.

Utbyggnaden på huvudkontoret beräknas starta under hösten och om allt gå enligt planerna så ska bygget vara avslutat till nästa sommar.

- Vi hämtar vårt återvinningsmaterial från Malmö Återbyggdepå, berättar Jonas Eek.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons