Annons

Magin är tillbaka på biblioteket

Den populära Sagoklubben öppnade åter sin sagopåse för första gången i år.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2006
På led ger sig barnen ut för att leta efter det magiska draperiet. Utan det kan inte sagostunden börja.
På led ger sig barnen ut för att leta efter det magiska draperiet. Utan det kan inte sagostunden börja.Foto: 
Det är ofta samma barn som dyker upp på Sagoklubben som just nu håller till på övervåningen.
Det är ofta samma barn som dyker upp på Sagoklubben som just nu håller till på övervåningen.Foto: 
Jessica Åkerberg har med sig Kanin och Magnus Karriär har tagit med sig Tiger. Tillsammans sköter de Sagoklubben alla fyra. Bild: Tomas Nyberg
Jessica Åkerberg har med sig Kanin och Magnus Karriär har tagit med sig Tiger. Tillsammans sköter de Sagoklubben alla fyra. Bild: Tomas NybergFoto: 

– Varför har jag ingen svans? Det ska väl tigrar ha? frågar sig handdockan Tiger och känner runt baken där det är helt slätt. Hans kompis Kanin, som också är en handdocka, skakar frågande på huvudet.

– Det var sköldpaddan som tog den! förklarar Erika Björklund, snart fyra år, övertygande efter att ha hört en saga om en tjuvaktig sköldpadda.

Annons

I går startade Sagoklubben på biblioteket. Varje måndag klockan nio är alla barn mellan fyra och sex år välkomna att lyssna på sagor. Vanligtvis brukar också heta diskussioner utbryta. Det finns mycket att reda ut. Varför tuppar och hönor inte kan flyga till exempel.

– Det är för att de vill plocka bönor, säger bibliotekarie Jessica Åkerberg och börjar läsa en saga om bönor och fåglar.

En pojke i publiken har en annan lösning.

– Vill man få tuppar och hönor att flyga måste man ta dem till Stadsparken, säger han.

Sagoklubben är en av två sagostunder på biblioteket. På eftermiddagen ordnas Sjöormen för barn i alla åldrar. Ibland kommer många barn till Sjöormen, ibland ganska få. Men till Sagoklubben kommer det alltid många. Och de flesta vet precis hur det går till. Först börjar de en runda på bottenvåningen för att leta efter det magiska sagodraperiet. På övervåningen finner de vad de letar efter. Och bakom draperiet öppnar sig sagornas värld – eller snarare bibliotekets konferensrum.

– Allt vi har här är magiskt, förklarar bibliotekarie Magnus Karriär.

När alla har satt sig plockar han och Jessica Åkerberg fram sagopåsen och tar fram olika sagor.

Under tio måndagar i vår bjuder Sagoklubben in till sin magiska värld.

Sagovärdarna hoppas att klubben snart kan lämna det lite dystra konferensrummet.

Tidigare fanns ett tält att hålla till i. Men i och med förra årets ommöblering slängdes det ut.

Annons

– Det var meningen att ett nytt skulle byggas längst inne i det högra hörnet. Men så fanns det inte pengar till det, säger Magnus Karriär.

Nu finns i stället planer på att göra en mysig sagohörna i en del av det inglasade rummet längst in i biblioteket. Under våren ska hörnan förhoppningsvis bli klar.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons