Trelleborg

Madsen-rättegången kan fortsätta där den slutade – domare frisk

Köpenhamn Artikeln publicerades

I fredags fick rättegången mot Peter Madsen hastigt avbrytas sedan en domare blivit sjuk. Men han mår nu bättre – och rättegången kan fortsätta den 26 september.

Lekmannadomaren blev akut sjuk i början av den tredje rättegångsdagen i Østre landsret, motsvarande en svensk hovrätt. Domen mot Peter Madsen skulle ha kommit senare samma dag.

Om inte lekmannadomaren kunnat återvända till rätten hade hela rättegången behövts göras om. Detta eftersom en lekmannadomare redan fått lämna sin stol sedan hen fått jobb i en statlig styrelse – en position som enligt dansk lag inte tillåter en domarroll.

Målet ska nu avgöras av tre juridiska domare och två lekmannadomare. Om ytterligare en lekmannadomare tvingats hoppa av hade den återstående lekmannen fått för mycket makt. När målet ska avgöras har nämligen de juridiska domarna tre röster och lekmannadomarna tre. Om det skulle bli lika blir domen den som är mest fördelaktig för den åtalade.

Peter Madsen dömdes i första instans, Köpenhamns byret, till livstids fängelse för mord och övergrepp på Kim Wall. Han vill nu se ett tidsbestämt straff, för enstaka mord är det i Danmark vanligast med ett tidsbestämt straff på 12-16 år. Åklagare Kristian Kirk fortsätter att yrka på att Madsen ska dömas till livstid.

När fallet återupptas den 26 september väntar en dag med slutpläderingar från åklagare Kirk och från Peter Madsens försvarare Betina Hald Engmark. Madsen ska sedan få en sista chans att uttala sig. I slutet av förhandlingen väntas dom falla.