Annons

Maarja Edman går in som kommunens nya kommunikationschef

Under tiden som rekryteringen görs av en ny kommunikationschef axlar Maarja Edman rollen som tillförordnad. Samtidigt stannar hon kvar i Visit Trelleborg på femtio procent.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2022
Maarja Edman, vd på Visit Trelleborg, axlar rollen som kommunikationschef tillfälligt.
Maarja Edman, vd på Visit Trelleborg, axlar rollen som kommunikationschef tillfälligt.Foto: Tomas Nyberg

Meningen var att en tillfällig kommunikationschef skulle tas in via en bemanningsfirma. Men när de tre firmorna som Trelleborgs kommun har avtal med kontaktades bedömdes ingen av dem ha rätt kandidat för jobbet.

– Vi behöver någon med erfarenhet som enhetschef och av kommunikation. Dessutom måste det vara en person som förstår politisk organisation. De har inte kunnat leverera det, säger Annika Lagerlöw Ahola, biträdande förvaltningschef på kommunledningsförvaltningen.

Annons

I stället görs en intern lösning som gäller från och med måndag. Visit Trelleborgs vd Maarja Edman går in som kommunikationschef på halvtid och fortsätter sitt vd-uppdrag på halvtid.

– Det blir femtio procent vardera, men en hel del frågor kommer att överlappa. Jag kommer att sitta på båda ställena. Och Petra Strandberg tar det operativa ansvaret på Visit Trelleborg, säger hon.

För att kompensera för utlåning av en halv chef kommer kommunen att betala Visit Trelleborg halva Maarja Edmans lön. 42 000 kronor plus social avgifter, totalt blir kostnaden för kommunen 53 000 kronor per månad. Detta avtal gäller tills den permanenta kommunikationschefen är på plats, vilket tros bli innan sommaren.

”Jag kan förstå att det utifrån upplevs som dramatiskt och det finns ett utökat kommunikationsbehov.”
Maarja Edman

Maarja Edman tar över rollen som kommunikationchef i ett speciellt läge för kommunen. Kommunalrådet Mikael Rubin har nyligen lämnat sin post, efter att det har framkommit att han har blivit utpressad av en kvinna från en så kallad sugardatingsajt. En historia som hela landets media har belyst under veckan som gått.

Men detta påverkar inte hennes uppdrag, menar hon.

– Det påverkar inte mitt beslut utan är en del av jobbet. Jag kan förstå att det utifrån upplevs som dramatiskt och det finns ett utökat kommunikationsbehov. Men i organisationen fortsätter vi som vanligt, säger hon.

Hur jobbar man på kommunikationsavdelningen när det blåser hårt som nu?

– Det gäller att vara transparent och lyssna på vad som behöver förmedlas. Jag ska också säga att jag känner mig supertrygg i att det finns ett bra och kompetent gäng, som jag känner redan. Jag och personalen på kommunikationsavdelningen har samarbetat länge. Mitt första fokus är att lyssna på dem vad de behöver för att uppnå sina mål.

Kommer du att söka den permanenta tjänsten som kommunikationschef?

– Nej, det kommer jag inte.

Bakgrund

Kommunikationschefstjänsten – detta har hänt

Under våren 2019 rekryterades Johan Adolfsson men han hann inte ens börja innan han träffade en överenskommelse med kommunen om att frånträda tjänsten.

Anledningen var att Johan Adolfsson inför valet 2018 skrivit nedsättande kommentarer om SD-väljare på Facebook.

Emilie Ekander har tjänstgjort som tillförordnad chef, men sades upp vid årsskiftet 2021/2022.

Rekryteringsprocessen för att tillsätta tjänsten har inletts och en annons planeras vara klar under februari.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons