M: Skriver historia och blir störst

Det är ett år kvar till valet. Men redan nu börjar valtemperaturen att höjas. TA frågade alla partier hur de tror att det går den 14 september 2014. Långt ifrån alla kommer att få rätt, men optimismen är det i alla fall inget fel på.
Trelleborg • Publicerad 14 september 2013
Foto: 

Moderaterna går bakåt i opinionssiffrorna på riksplanet. Men det är inget som bekymrar kommunalrådet Ulf Bingsgård (M). Han spänner bågen högt och tror på 21 mandat i nästa val och egen majoritet för femklövern. Stämmer tipset är det första gången sedan den allmänna rösträtten infördes som S inte är det största partiet.

Ulf Bingsgård tror att folk i Trelleborgs kommun har högre tilltro till partiet lokalt än på riksplanet. Han menar att invånarna överlag är nöjda med den riktning som kommunen tar i nuläget.

– I de stora frågorna som verkligen betyder något för invånarna, till exempel skolan och äldreomsorgen är det näst intill aldrig några arga insändare eller stora problem. Om man är nöjd med de stora och viktiga bitarna så kanske man letar efter små saker att reta sig på, till exempel ogräs, säger han.

Håller inte med

Kritiker brukar säga att det händer för lite i Trelleborgs kommun, till exempel att det byggs för lite. Bingsgård känner igen kritiken, men menar att den inte stämmer.

– När folk säger så brukar jag berätta vad som faktiskt har hänt. Till exempel att staten gör stora statliga satsningar i pågatågstrafik, E 6 och rättspsyk, och vi bygger ut vår egen hamn. Då är det väldigt få som vidhåller att det inte händer något. Och det byggs faktiskt en hel del bostäder, även om vi inte har stora mastodontprojekt som vi haft tidigare.

Samma nivå

Bingsgårds tips är att de andra partierna i femklövern håller sig på samma nivå som i dag, liksom Sverigedemokraterna som Ulf Bingsgård tror har funnit sin storlek. Däremot tror han att Socialdemokraterna tappar två mandat och Söderslättspartiet sina samtliga tre. Mandat som M lägger beslag på.

– Jag tror att de flesta som röstade på Söderslättspartiet förra valet var folk som hade förhoppningen att det var ett hamnkritiskt borgerligt alternativ. Nu har det visat sig att det i själva verket är ett stödparti till Socialdemokraterna.

S kommer att fortsätta sin kräftgång och aldrig nå upp till sin forna storhet, tror Bingsgård.

– Jag tror inte att de har nått sin bottennotering, och det säger jag inte bara av sedvanlig politisk elakhet. De kommer nästan aldrig med några egna förslag, skriver nästan inga motioner, de deltar inte i beslut, de vill inget. De för en väldigt defensiv politik. Det tror jag att trelleborgarna märker.

Fler än de behöver

Ulf Bingsgård tror att femklövern får 29 mandat efter valet, 3 fler än vad som behövs för egen majoritet. Frågan är hur man ska få tillräckligt många röster för det. Det kräver en rejäl spurt inför valet.

– Vi ska visa att vi inte bara har visioner utan vi har även möjlighet att fullfölja dem också. Jag vill att vårt fokus ska ligga på det som jag kallar verklig hållbarhet och trycka på de sociala och ekonomiska aspekterna så att man inte bara fokuserar på stadsbyggnadsfrågor. Man måste också tänka på de mjuka frågorna, skola och äldrevård, så att det inte blir en segregerad stad. Där vill jag lägga mycket fokus, men jag ska ju få med de andra på det spåret också, säger Ulf Bingsgård.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.