Annons

M och S är nu lika stora i fullmäktige

Moderaterna är nu i praktiken lika stora som Socialdemokraterna i kommunfullmäktige. Birgitta Sandblom, politisk vilde, har röstat med Moderaterna i samtliga omröstningar sedan hon hoppade av Söderslättspartiet sommaren 2012.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2014

Fördelningen av antalet mandat i Trelleborgs kommunfullmäktige speglar inte längre valresultatet. Birgitta Sandblom har sedan juni 2012 röstat med Moderaterna i 19 av 19 voteringar. Hon har röstat mot sitt gamla parti, Söderslättspartiet, i samtliga omröstningar utom fyra. I praktiken har Birgitta Sandbloms agerande inneburit att Moderaterna gått från 16 till 17 mandat, samma som Socialdemokraterna, och att Söderslättspartiet tappat från tre till två mandat.

Birgitta Sandblom, som står på plats 14 på Moderaternas lista inför valet i höst, hävdar att hon efter sitt avhopp fick erbjudande från Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna, och att hon då tyckte att M låg närmast henne ideologiskt. Birgitta Sandblom säger sig också vara missnöjd med hur Söderslättspartiet utvecklats efter valet.

Annons

– Jag gick med i Söderslättspartiet för att partiet utgav sig för att vara tvärpolitiskt, men de röstar ju bara med Socialdemokraterna och aldrig med alliansen, säger hon.

Att Söderslättspartiets väljare kan vara missnöjda med att ha förlorat ett mandat till Moderaterna har inte Birgitta Sandblom funderat över, hävdar hon.

– Jag förstår hur du menar, men jag tycker att jag är fri att rösta som jag vill om jag är politisk vilde, säger hon.

Bertil Larsson, ordförande i Söderslättspartiet, tycker inte att Birgitta Sandbloms övergång till Moderaterna haft så stor betydelse.

– Vi tycker inte om det, men vissa vill vända kappan efter vinden och det är inte så mycket att göra åt. Det är snart val igen så hon hinner inte göra så stor skada, säger Bertil Larsson.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), tycker inte att sammansättningen i fullmäktige blivit skev efter Birgitta Sandbloms övergång.

– Jag tror att det är betydligt fler som känner sig lurade av att Söderslättspartiet alltid röstar med Socialdemokraterna än som känner sig lurade av att Birgitta röstar med oss, säger han.

Att M nu är lika stora som S tycker Ulf Bingsgård speglar valresultatet ganska bra.

– Vi fick nästan lika många röster i förra valet, och det var väldigt nära att vi hade fått 17 mandat och Socialdemokraterna 16, säger han.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons