Annons

M lokalt öppnar för mottagande

Flera moderater i fullmäktige ger nu sitt stöd till Inger Hanssons linje att Trelleborg ska ta emot flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2009

TRELLEBORG. Ulf Bingsgård (M), kommunstyrelsens ordförande, förklarade förra veckan att kommunen inte kunde ta emot flyktingbarn eftersom bostäder och utbildningsmöjligheter saknades. Det är den linje som kommunens tjänstemän gick på när de i somras valde att inte säga ja till statens förfrågan om Trelleborg kunde ta emot flyktingbarn.

Inger Hansson (M), fullmäktiges ordförande, sparkade bakut och berättade i torsdagens TA att hon är beredd att rösta med oppositionen om det krävdes för att få kommunen att ta emot de ensamkommande flyktingbarnen. Moderaterna har ännu inte gjort något officiellt ställningstagande i frågan, men flera moderater i fullmäktige vill att flyktingbarnen ska få komma hit:

Annons

Bengt Gunnarsson (M), fullmäktigeledamot anser att kommunen bör arbeta för att flyktingbarnen ska få komma hit:

– Det är ett nationellt åtagande att Sverige tar emot de här flyktingbarnen och då menar jag att vi bör bidra.

Laila Mårtensson (M), även hon fullmäktigeledamot, är inne på samma linje:

– Vi ska göra vårt allra bästa för att kunna ta emot dem, det tror jag att alla i kommunen jobbar för.

Lars Mikkelä (M), fullmäktigeledamot, tror att frågan kommer dyka upp på moderaternas kommande gruppmöte i slutet av månaden. Det är bra om partiet resonerar sig fram till ett gemensamt ställningstagande om de ensamkommande flyktingbarnen innan frågan dyker upp från statligt håll, menar han.

– Spontant tycker jag inte att man bara kan säga nej utan man måste utreda möjligheterna.

Jan Isaksson (M), är mer försiktig och hänvisar till budgetläget. Om det finns resurser så ska kommunen absolut ta emot de här barnen, menar han. I dagsläget skulle det innebära att andra kommunala verksamheter skulle få mindre pengar, säger han och tillägger att om kommunen fick större ekonomisk kompensation från staten så skulle han säga ja.

Lucas Dietrichson
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons