Annons

Lyxkatamaran i Trelleborg – sökte nödhamn efter hög sjö

Den exklusiva katamaranen designad av Porsche sökte nödhamn i Trelleborg efter höga vågor på Östersjön. Nu ligger den i hamnen i väntan på bättre väder.
Trelleborg • Publicerad 5 september 2019 • Uppdaterad 6 september 2019
Den Porsche-designade lyxkatamaranen sökte nödhamn i Trelleborg. Den är 41 meter lång och 12,5 meter bred. Pris: Cirka 350 miljoner kronor.
Den Porsche-designade lyxkatamaranen sökte nödhamn i Trelleborg. Den är 41 meter lång och 12,5 meter bred. Pris: Cirka 350 miljoner kronor.Foto: Tomas Nyberg

Hög sjö på Östersjön fick katamarnen Royal Falcon One att ansöka om nödhamn i Trelleborg under torsdagen. Katamaranen, som enligt hamnens säkerhetschef Jim Leveau ägs av ett rederi i Singapore, fick klartecken att lägga till.

– Den kommer att gå under morgondagen (fredagen, reds. anm). Jag behöver kajen då, säger Jim Leveau, på torsdagseftermiddagen.

Royal Falcon One, på väg till Medelhavet, kör med Caymanöarnas flagga.
Royal Falcon One, på väg till Medelhavet, kör med Caymanöarnas flagga.Foto: Tomas Nyberg
Annons

Katamaranen är tillverkad på Kockums rederi i Nynäshamn tillsammans med Porsche som står för designen. Enligt ett reportage i Nynäshamns tidning från 2010 skulle den första av totalt cirka tio katamaraner av samma modell tas i bruk under 2011. Priset för Porsche-katamaranerna väntades då landa på 35 miljoner euro styck, motsvarande cirka 350 miljoner kronor.

– Ja, det är en rejäl farkost, säger Jim Leveau, och fortsätter:

– Den ska ner till Medelhavet, det var därför de hade vägarna förbi här.

Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons