Lyckad satsning på team som tar emot efter sjukhusvård
Det nya hemstödsteamets arbete har gjort att behovet av dyra köpta platser för extern korttidsvård har minskat kraftigt. Dessutom har man gett erfarna undersköterskor en chans att ta större ansvar i sitt arbete och får i många fall vårdtagarna på benen igen fortare.
– Vi upplever att de blir friskare snabbare när de kommer hem direkt än när de kommer till korttidsboende först. Framför allt de med höftfrakturer, dem kan vi träna så att de är uppe på benen igen efter någon vecka och är självständiga efter två veckor, säger Ulrika Johansson, en av teamets undersköterskor.
När tiden som kommunen har på sig att ta hand om medicinskt färdigbehandlade patienter som skrivs ut från sjukhuset minskade, från fem arbetsdagar till tre dagar, bestämde sig Trelleborgs kommun för att satsa på ett nytt hemstödsteam som möter patienterna när de kommer hem.
Tidigare gjordes bedömningar av behovet av hemvård och stödinsatser på sjukhuset innan patienten skrevs ut. Nu möts varje vårdtagare i stället av ett team direkt när han eller hon kommer hem. Hemstödsteamet arbetar sedan intensivt under två veckor för att kartlägga behov, vårda och inte minst rehabilitera vårdtagaren.
– När du sitter på sjukhuset och beviljar insatser är det svårt att göra en bedömning av hjälpen. I hemmiljön blir det något helt annat, säger Eva Lundin som är enhetschef för det nya hemstödsteamet som nu består av 17 undersköterskor.
När teamet började arbeta i februari bestod det av ett 10-tal undersköterskor. Och sedan den 3 september har man anställt ytterligare sju. Från den 1 oktober kommer två av kommunens sjuksköterskor också tillhöra teamet.
– Nu ska alla som skrivs ut från sjukhus och som kan behöva hemvård gå via oss. Det är vårt planeringsteam som utifrån kartläggningen hemstödsteamet gjort gör bedömningen om det ska ges hjälp och i så fall vilken, säger Eva Lundin.
Teamet arbetar med kort varsel och stor flexibilitet. Undersköterskorna får ett stort ansvar för att hela tiden följa upp och bedöma behoven.
– Vi välkomnar dem hem, intervjuar dem och ser vilken hjälp de är i behov av, säger undersköterskan Ulrika Johansson och berättar att det varierar väldigt mycket i vilket skick patienterna befinner sig i.
En del behöver bara få ett par telefonsamtal om dagen för att höra att allt är okej. Andra är helt sängliggande och behöver många besök varje dag. Förutom en undersköterska så är även en fysioterapeut och en arbetsterapeut på plats när patienten kommer hem. Och vid behov även en sjuksköterska.
Normalt tar hemstödsteamet hand om patienten i 14 dagar innan ansvaret lämnas över till hemvården i det område han eller hon bor. Men om det rör sig om palliativ vård i livets slutskede kan det bli längre då man vill undvika onödiga byten av personal.
Jessica Schmidt Swerre har arbetat 28 år inom hemtjänsten och hon beskriver arbetet i det nya hemstödsteamet som det bästa som har hänt. Nu känner hon större ansvar och delaktighet och märker tydligt att hennes arbete gör skillnad för vårdtagaren.
– Vi tränar till exempel dem med höftfrakturer mer nu och kartlägger behoven. Vi står också nära arbetsterapeut och fysioterapeut. Arbetet är mycket roligare nu, säger hon.
Även om de som arbetar inom hemstödsteamet i stort sett bara sett positiva effekter av arbetet möter de då och då upprörda anhöriga som inte vill att en vårdtagare ska ”skickas hem” direkt från sjukhuset utan hellre vill att de får en korttidsplats på ett boende.
– Ofta är det med omtanke som de vill det och ibland är det nog de anhöriga som tycker att känns tryggare med ett boende, säger Eva Lundin.