Annons

"Lusten att skaffa nya läsefrukter blir oemotståndlig"

Jag är beroende. Det är bara att erkänna. Suget att köpa böcker ökar i samma ögonblick som jag kliver över tröskeln till bokrean. Det är ofrånkomligt. Så fort jag kommer in i den forna pingstkyrkosalen, där tusentals skrifter dukats upp, blir jag besatt.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2008

Trots att jag före den stora realisationen, bokhandlarnas julafton, har för vana att lova mig själv att inte köpa fler böcker händer det alltid samma sak.

Jag misslyckas.

Annons

Det är nästan som om en inre röst uppmanar : "Köp den!".

Hemma är bokyllorna belamrade med fack- och skönlitteratur.

Poesi, dramatik, noveller, romaner, reseskildringar, ja, nästan allt mellan himmel och jord trängs i hyllorna.

Med facit i hand är det många rea-böcker som hamnat i förrådet av olästa böcker.

Envist brukar jag därför framhärda och försöker lägga band på mig själv så fort jag närmar mig en bokrea. En sorts köp-stopp.

Plötsligt får jag syn på travar av klassiker. Mängder med kokböcker som lockar med sina delikata maträtter. Lyxiga möbler i mysiga designböcker. Jag blir knäsvag. Lägger två konstböcker på armen. Fyller raskt på med en intervju med Woody Allen i bokform. Därefter plussar jag på med en bok om vackra stolar och avrundar med en utgåva om skandinavisk design. Sedan skyndar jag till kassan. Johan Persson, bokslukare och reporter 

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons