Annons

Lussefirande med generationsmöten

Ett par tärnor, en stjärngosse, fyra tomtar och två pepparkaksgubbar. Trots avsaknaden av en lucia gör det lilla lussetåget med barn från förskolan intill succé bland de boende på Alstadhemmet.
Trelleborg • Publicerad 13 december 2012
De äldre på Alstadhemmet fick traditionsenligt besök av ett lussetåg från Alstads förskola. ”Det är så fint. De är så söta att titta på”, tycker Gudrun Jönsson, till vänster på bilden.
De äldre på Alstadhemmet fick traditionsenligt besök av ett lussetåg från Alstads förskola. ”Det är så fint. De är så söta att titta på”, tycker Gudrun Jönsson, till vänster på bilden.Foto: Claes Nyberg

Innan det är dags för avgång sitter barnen på golvet och har generalrepetition tillsammans med förskolepersonalen. De två små tärnorna har svårt att vara stilla men stjärngossen, pepparkaksgubbarna och tomtarna går in för sången på största allvar.

– Barnen kan sångerna bra. Det är svårare för oss i personalen. Jag är själv inte uppvuxen med alla de här sångerna, säger förskolläraren Maren Züelkhe som har sina rötter i Tyskland.

Annons

Snart är det allvar och det lilla lussetåget blir lite bakvänt jämfört med generalrepetitionen, men vad gör det? Väl inne på avdelningen hos de äldre får de både applåder och spontana bravorop.

– Åh, vad härligt. Vilka små och kära ungar, säger Birgit Sandell dagen till ära också har glitter i håret.

Efteråt bjuds det på lussefika med clementiner och pepparkakor. Stjärngossen Daniel Larsson lägger pinnen med stjärnan bredvid sig. Han brukar alltid vara stjärngosse i lussetågen.

– Jag har bara den här luciadräkten. Jag har en tomtedräkt också, men den har jag bara hos mormor och morfar, säger han.

Martin Falkenby
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons