Annons

Lundgren och "aussies"drog fullt hus

Svettiga australiensare, sobert triospel och en Sinatrahyllning inledde Smyge jazzfestival under fredagskvällen.
Trelleborg • Publicerad 29 juli 2006
Dave Evans, sångare och ackordeonist i The Band Who Knew Too Much torkar svetten ur pannan i pausen under bandets bejublade spelning.
Dave Evans, sångare och ackordeonist i The Band Who Knew Too Much torkar svetten ur pannan i pausen under bandets bejublade spelning.Foto: 
"Jazz, vad är det?" undrade festivalens yngsta funktionär, Marit Stolpe, 8 år, och hjälpte glatt pappa att bära potatissallad mellan tälten.
"Jazz, vad är det?" undrade festivalens yngsta funktionär, Marit Stolpe, 8 år, och hjälpte glatt pappa att bära potatissallad mellan tälten.Foto: 
Jan Lundgren och hans trio drog fullt hus i Magasinet. Han var på ett strålande humör och förutom pianospel i världsklass bjöd han på både anekdoter ur sin jazzkarriär och skämtade friskt om bland annat Stockholm Jazzfestival.BILD: MÅRTEN SVEMARK
Jan Lundgren och hans trio drog fullt hus i Magasinet. Han var på ett strålande humör och förutom pianospel i världsklass bjöd han på både anekdoter ur sin jazzkarriär och skämtade friskt om bland annat Stockholm Jazzfestival.BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 
Lilla Ronja besökte sin första jazzfestival och hade öronen på helspänn.
Lilla Ronja besökte sin första jazzfestival och hade öronen på helspänn.Foto: 
Christoffer Hult, Ystad och Frank Ficsori, turist från Ungern, besökte festivalen efter att ungraren av en slump sett en tidningsannons med ordet jazz i.
Christoffer Hult, Ystad och Frank Ficsori, turist från Ungern, besökte festivalen efter att ungraren av en slump sett en tidningsannons med ordet jazz i.Foto: 

Trots regntunga moln över havet strömmade publiken till den nionde festivalen. Australiensiska The Band Who Knew Too Much drog i gång sin röjarmusik på garagescenen och fick temperaturen i tältet att stiga till minst femtio grader. När frontfiguren Dave Evans hoppade upp på borden och showade md sitt dragspel visste jublet inga gränser.

– Jag är ingen jazzmänniska men de här är ju skitbra. Jazzmusiker brukar vara så introverta, men det härbandet spelar ju verkligen för publiken, tyckte Lena Malmqvist.

Annons

Det australiensiska sexmannabandet har hållit på sedan 1994, turnerat i hela världen och har nu hittat en trogen skara fans i Skandinavien. Det är i Smyge för tredje gången, eftersom många efterfrågat dem.

– Vi har vår bas i Köpenhamn och turnerar runt i Skåne och Danmark, berättar Dave Evans medan han torkar svetten ur pannan i pausen.

– Vad vi spelar för musik? Tja, det beror på vilken typ av festival det är som vill anlita oss. Just nu tror jag vi kallar musiken för "skogshuggarjazz", imorgon kan det vara något annat...

Magasinet var fullsatt både under Trelleborgs Storbands speciella Sinatrahyllning tillsammans med sångren Pettri Soikkeli och under huvudnumret Jan Lundgren trios konsert.

Mellan låtarna gav Jan Lundgren också publiken små glimtar ur hans möten med andra stora artister och hans tolkning av Summertime tillägnades bortgångne Putte Wickman, en av de jazzlegender som Lundgren spelat med.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons