Annons

Lunchställe tvingas betala vite

Ett flottigt värmeskåp och smutsiga arbetsredskap som återanvänds under dagen. Det är orsaken till att JW's buffé och café i Anderslöv döms att betala vite.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2011

Ägaren Jörgen Wall menar att reglerna är orealistiska och omöjliga att leva upp till för honom som jobbar själv.

– Det går inte att hålla så rent om man inte har fyra-fem anställda, säger han.

Annons

Miljöförvaltningen har gjort fyra återbesök sedan man var där i maj och anser att rengöringen i köket bara förbättrats marginellt. Eftersom man fortfarande ser stora brister blir nu föreläggandet om vite verklighet.

– Vi tog beslutet i maj att om bristerna stod kvar skulle ägaren dömas att betala vite på 8000 kronor löpande var 14:e dag, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i servicenämnden.

Nämnden beslutade på sitt senaste möte att ansöka om att förvaltningsrätten ska döma ut vitet. Företaget måste betala tills att rutinerna för rengöring uppfylls.

Bland bristerna nämns bland annat ett ventilationsgaller med fettdroppar, smutsiga dörrar och handtag på kylskåp, värmeskåp och avsvalningsskåp, smutsiga golvbrunnar och dammiga och flottiga hyllplan.

– Jag har samma städrutiner som på alla andra restauranger. Det är inte så att jag gnäller på miljöförvaltningen, de gör bara sitt jobb. Men det finns ingen verklighetsanpassning i reglerna, säger Jörgen Wall.

Han menar att kraven på honom blir extra hårda eftersom han levererar skolmat till flera förskolor i kommunen.

– I ett skolkök har man inga vinstkrav så där funkar det att ha människor anställda enbart för att städa, men det kan inte jag ha. Jag jobbar redan 13-14 timmar per dygn och lever på marginalerna.

Vad gör du nu?

– Vi får fortsätta som vanligt och hoppas att de godkänner det nästa gång de kommer hit. Alternativet är att jag sätter företaget i konkurs, men det vill jag ju inte.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons