Lukten i Smyge som bortblåst

Mätningar visar på mycket högre syrehalt i vattnet och ortsbefolkningen har inte känt någon lukt i sommar i hamnen i Smygehamn.
Trelleborg • Publicerad 17 juli 2005

Det verkar som om de åtgärder som gjorts i hamnen i Smygehamn fungerar. Åtminstone hittills.

– Vi har varit här varje dag i sommar, eftersom vi har båten liggande här i hamnen, och det har inte varit någon lukt alls i år, säger Thomas och Gun Svensson, som har en Flipperbåt i Smygehamn som de ger sig ut med tillsammans med dvärgschnauzern Cilla.

– Cilla har egen flytväst när vi är ute. Hon älskar att åka båt, berättar Gun Svensson.

Efter de omfattande åtgärderna i vintras har de första mätningarna nu gjorts på vattnet i Smygehamns hamn. Vid mätningar 2004 i maj visade det sig att syrehalten i vattnet låg på 0,0 till 1,1 milligram per liter vatten. Efter arbetena visar mätningarna i maj i år på syrehalter på mellan 5,0 och 8,0 milligram per liter vatten, en stor förbättring.

Ökad syrehalt gör att den tång som kommer in i hamnen kan brytas ner utan att de illaluktande gaserna bildas som tidigare förpestat luften kring hamnen.

Projektledarna är dock försiktiga och menar att det är för tidigt att dra några slutsatser efter de här inledande mätningarna, men det går inte att neka till att det i alla fall ser bra ut.

Enligt redovisningen från kommunen har även inpumpningen av vatten till inre hamnen fungerat. Under juni pumpades 225 liter vatten i sekunden in.

Några som trivs bra i Smygehamn är paret Mona och Bengt Johansson i segelbåten Hilma, en Najad 343, med hemmahamn i Göteborg. Paret har inte tidigare legat i Smygehamn, men tycker allt fungerar bra, utom duschmöjligheterna.

– När vi pratade med vänner på telefon och berättade att vi låg i Smygehamn sa de: Hur kan ni det? Det stinker väl där? Nej, svarade vi, berättar Mona Johansson.

Paret genomför en riktig drömtur för seglare.

– Vi har gått genom Göta kanal och seglar nu hemåt längs kusten, berättar de, innan de kastar loss för vidare fart mot Falsterbo.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.