"Luktar gör det på landet"

– Det är problematiskt om vi vill ha ekologiskt och närproducerat, om vi samtidigt inte kan producera något för att det stör någon som bor i närheten.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2011
Patrik Holmberg (C).
Patrik Holmberg (C).Foto: Claes Nyberg

Det säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Patrik Holmberg (C). Holmberg menar att konflikten mellan närproducerat och att grannarna inte ska störas inte är lätt att lösa. Särskilt eftersom det inte finns några klara regler för vilka skyddsavstånd som ska gälla.

Enligt Patrik Holmberg fanns det inget skäl för nämnden att säga nej till anläggningen i Stora Slågarp när Otto Ellerström kom in med sin anmälan. Nämnden gjorde inte någon egen inspektion, utan godkände anmälan efter att miljöförvaltningen ansett att anläggningen inte utgjorde tillräcklig olägenhet för grannarna.

– Luktar gör det ju på landsbygden. Huruvida det är en olägenhet eller inte får nu prövas av miljödomstolen, säger Patrik Holmberg.

Patrik Holmberg tycker det är beklagligt att Per och Eva Granvik störs så mycket av hönsanläggningen. Han håller med om att det ofta blåser sydliga vindar, och att deras fastighet då kan vara utsatt. Samtidigt tycker han att det är ofrånkomligt att grannar kan störas när verksamheter etableras eller utökas.

– Så är det vid djuranläggningar. De har en tendens att skapa lukt, säger Patrik Holmberg.

Efter att Per och Eva Granvik överklagat till miljödomstolen har samhällsbyggnadsnämnden haft ärendet uppe igen. Då beslutade man att vidhålla sitt ställningstagande från januari.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.