Annons

Lugn rea på annandagen

Någon reahets märks inte av än så länge. Många passade på att köpa vinterjackor eller byta sina julklappar. Men de flesta nöjde sig mest med att ta en promenad efter två dagars julmat.
Trelleborg • Publicerad 26 december 2012
Emilia Carlsson och Emmie Lindborg letar efter kläder. Jag har redan hittat en del, säger Emilia Carlsson. Jag har bara börjat leta, säger Emmie Lindborg.
Emilia Carlsson och Emmie Lindborg letar efter kläder. Jag har redan hittat en del, säger Emilia Carlsson. Jag har bara börjat leta, säger Emmie Lindborg.Foto: Claes Nyberg
I de flesta butiker var det lugnt under rean. Men inne på MQ var kön till kassan lång.
I de flesta butiker var det lugnt under rean. Men inne på MQ var kön till kassan lång.Foto: Claes Nyberg
Rebecca Nilsson, John Berg och Dominic Berg letar leksaker. Dominic fick en massa julklappar. Men nu letar vi ändå efter mer att köpa, säger John Berg. Jag tycker att mellandagsrean kan vara ganska jobbig. Så mycket folk överallt, säger Rebecca Nilsson.
Rebecca Nilsson, John Berg och Dominic Berg letar leksaker. Dominic fick en massa julklappar. Men nu letar vi ändå efter mer att köpa, säger John Berg. Jag tycker att mellandagsrean kan vara ganska jobbig. Så mycket folk överallt, säger Rebecca Nilsson.Foto: Claes Nyberg
Tim Persson och Emma Werklund kollade efter kläder. – Jag fick pengar i juklapp och handlar för dem nu, säger Emma Werklund. – Jag är helt pank. Det blir inga rea för mig, säger Tom Persson.
Tim Persson och Emma Werklund kollade efter kläder. – Jag fick pengar i juklapp och handlar för dem nu, säger Emma Werklund. – Jag är helt pank. Det blir inga rea för mig, säger Tom Persson.Foto: Claes Nyberg
Jakob, Johan och Johannes Hedin tog det lugnt. Det är mest skönt att komma ut lite efter två dagar hemma. Men vi kollar vad som finns, säger Johan Hedin.
Jakob, Johan och Johannes Hedin tog det lugnt. Det är mest skönt att komma ut lite efter två dagar hemma. Men vi kollar vad som finns, säger Johan Hedin.Foto: Claes Nyberg

- Det är klart färre kunder än det brukar vara. Jag vet inte varför, säger Petra Simonovski.

Hon har jobbat på Intersport under många mellandagsreor och är van vid att butiken är proppad. Men i år råder ett lugn.

Annons

- Det går lite i vågor. Ibland kommer det in mycket folk. De vill köpa vinterjackor som är nedsatta i pris. Det är ju mycket vinter kvar, säger hon.

Lugnet märks både inne på Valen och på Algatan. På Åhléns går kunderna lugnt omkring mellan hyllorna.

- Det är lite lugnare nu. De som kommer in är intresserade av textil och glas, säger Minna Fagermar som staplar upp glas på en hylla.

På Claes Ohlson är läget det samma.

- Vi brukar inte har rea på mellandagarna. Detta är bara andra året. Och någon hysteri har vi inte. Folk kommer in för att byta sina julklappar, säger Stefan Frankell.

Är det något ni säljer extra mycket av?

- Nja. Hemelektronik säljer vi bara mer och mer av, även andra dagar. Sedan vi fått in lite mer avancerad hemelektronik har intresset ökat ännu mer.

Men på MQ råder inget lugn, där är det fullt med folk. Kön slingrar sig femton meter och kunder rycker i plagg efter plagg. Enligt Sandra Juhler som jobbar i butiken går mellandagsrean alltid bra, oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur.

- Jag märkte att julhandeln var lite lugnare i år. Men rean är alltid lika stor, i bra och dåliga tider.

Vad köper folk?

Annons

- Allt! Vinterjackor är kanske särskilt eftertraktade. Men folk köper det mesta. Och de som fått presentkort i julklapp handlar för dem nu. Om vi säljer många presentkort innan jul vet vi att det blir full med folk som vill använda dem på annandagen.

Byter många kunder sina julklappar?

- Ja. Och en del byter in sina klappar och köper sedan om samma plagg för reapris. Det har man ju rätt att göra så länge man har kvittot kvar.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons