Annons

Lugn julhandel men bättre fart på rean

Årets julhandel kom igång sent och landade på ungefär samma nivå som förra året. Däremot ser mellandagsrean ut att gå bra för handlarna.
Trelleborg • Publicerad 10 januari 2012
Hos Susanne Malmberg (bilden) och Maria Nilmo på Puls kom julhandeln upp i ungefär samma nivå som 2010.
Hos Susanne Malmberg (bilden) och Maria Nilmo på Puls kom julhandeln upp i ungefär samma nivå som 2010.Foto: 
Sigrid och Martin Skoog är nöjda med den första julhandeln och mellandagsrean på Elgiganten.
Sigrid och Martin Skoog är nöjda med den första julhandeln och mellandagsrean på Elgiganten.Foto: 
Den milda vintern och den lugna julhandeln har lett till att Markus Andersson på Intersport har många plagg att rea ut.
Den milda vintern och den lugna julhandeln har lett till att Markus Andersson på Intersport har många plagg att rea ut.Foto: 

Julhandeln präglades i stor utsträckning av helgens placering i kalendern. Julafton på lördagen med löneutbetalning dagen innan gjorde att handeln tog fart först dagarna innan julafton.

– Julhandeln började lite trögt men närmare julveckan blev det bra försäljning, säger Maria Nilmo på Puls.

Annons

Maria Nilmo tror även att det dåliga vädret med stormar och vädervarningar gjorde att konsumenterna höll sig hemma de första helgerna i december istället för att shoppa julklappar. Sammantaget är årets julhandel enligt Maria Nilmo på samma nivå som 2010. Men trots att handeln kommit igång ordentligt under mellandagsrean ser hon en liten minskning totalt sett under 2011.

– Det var lite lugnare än året innan, säger Maria Nilmo.

På Elgiganten är Martin Skoog nöjd med den första julhandeln och mellandagsrean i butiken. Även om handeln inför julen kom igång sent.

– Vi kan ju inte jämföra med hur det gick förra året men det har gått bättre för oss än för mer etablerade butiker. Det var över mina förväntningar, säger Martin Skoog.

Inför julen säljer affärer som Elgiganten och Mediamarkt mest det som på branschspråk kallas småvitt, vitvaror som till exempel brödrostar och kaffekokare.

– Men det vänder på en dag. Från och med juldagen är det storvitt som gäller, som kyl, frys, tvätt- och diskmaskiner. Innan jul köper man till andra, efter jul handlar man till sig själv, säger Martin Skoog

Anders Carlzon på Åhléns är också nöjd med årets julhandel.

– Den har varit positiv. Vi har sålt mer än budget och mer än förra året, säger Anders Carlzon.

Under rean har det enligt Carlzon gått bra när det gäller områdena heminredning och media. Men området mode ligger ungefär som 2010.

– Vi upplever nog att mode inte har samma fart som tidigare. Jag kan tänka mig att vädret, med en mild vinter, spelar roll. Sedan började konkurrenter sänka sina priser tidigt. Marknaden är nog lite mättad, säger Anders Carlzon.

Annons

Markus Andersson på Intersport ger en liknande bild av läget. Den milda vintern har lett till en lugnare handel i december, lite sämre än förra året. Men det leder i sin tur till att det finns mycket vinterkläder under mellandagsrean.

– Rean är mycket mycket bättre i år för att vi har haft mycket varor kvar. Hela konfektionsbranschen har nog överköpt sig. Alla köpte in för en försäljningsökning men istället har det stagnerat, säger Markus Andersson.

Maria Sällberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons