Annons

Lugn jakt på piggaste blommorna

Att våren står i full blom blev tydligt när Naturskyddsföreningen tog en tur under söndagen. Man hittade många blommor i full prakt, en del som var på väg och vissa som redan blommat ut.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2012
Söndagsmorgonen bjöd på solsken när Naturskyddsföreningen i Trelleborg vårvandrade.
Söndagsmorgonen bjöd på solsken när Naturskyddsföreningen i Trelleborg vårvandrade.Foto: Tomas Nyberg

Att gå på vandring med Majwi Rosquist är att hela tiden stanna upp. Solen står högt och värmer försiktigt. Vinden drar bestämt över Asbjers kullar. Plötsligt sätter floraväktaren ner käppen i jorden.

– Nu ska vi se vad vi har här. Harsyra som blommar! Se på den! säger hon och nyper raskt upp en liten vit blomma som liknar en vitsippa.

Annons

Men det håller inte Majwi Rosquist med om.

– Nej, den är ju helt annorlunda! Den ser mer ut som en klocka än vitsippan, säger hon bestämt.

Resten av gruppen stannar också till, äter lite harsyra och går sedan vidare.

– Hon är väldigt kunnig men tycker ändå att hon aldrig kan nog. Det är väl så. Desto mer man vet desto mindre tycker man att man kan, säger Anette Ohlsson från Naturskyddsföreningen.

Föreningens vårvandring i norra kommundelen har lockat runt tio deltagare att gå upp tidigt på söndagsmorgonen. De går från Ugglarps slakteri och upp mot Markiehage. Blommorna blir bara fler och fler.

– Vårlök! Den har ju nästan blommat ut nu. Och gulplister, den blommar snart, fortsätter Majwi Rosquist.

Gruppen stannar upp, tittar och går sedan vidare mot nya blommor och nya upptäckter.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons