Annons

Luftfartsverket kritisk till vindkraft

Planerna på uppförande av vindkraftverk i närheten av den planerade flygplatsen i Fredshög möter motstånd hos Luftfartsverket.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2002

- Vi har inget emot vindkraft, men tycker att det är opassande att anlägga dem vid den tilltänkta flygplatsen. Vi anser att en etablering av vindkraft ska förhindras, säger Thomas Enell, som är infrastruktur-samordnare på Luftfartsverket. Luftfartsverkets linje när det gäller vindkraft i trakterna vid Fredshög och Maglarp finns redovisad i en skrivelse som gjorts till en av företrädarna för Trelleborgs flygklubb. Brevet är vidarebefodrat till Trelleborgs kommun. - Länsstyrelsen bör förhindra att vindkraftverk och andra byggnader anläggs inom det höjdbegränsade området, det vill säga tre kilometer omkring flygplatsen, fastslår Luftfartsverket. Trelleborgs kommun är avvaktande i frågan om vindkraft i närheten av den tilltänkta flygplatsen, därför att man väntar på regeringsrättens beslut om man ska godkänna två vindkraftverk i närheten av Fredshög. Byggnadsnämnden har tidigare sagt nej till bygglov för de båda möllorna. Länsstyrelsen har tidigare godkänt uppförandet av ytterligare två vindkraftverk norr om området där flygplatsen planeras. Tidigare har nämnden sagt ja till de fem som står i Maglarp. Precis som Trelleborgs Allehanda har berättat tidigare finns det långt framskridna planer på att flytta Trelleborgs flygklubb till ny mark i Vellinge. Flygplatsen ska ligga vid gränsen mellan Trelleborg och Vellinge. Anläggningen med landningsbana och hangarer omfattar cirka 40 000 kvadratmeter. Flytten väntas bli vid årsskiftet 2002/03. - Flygplatsen bör lyftas in i översiktsplanen för de båda kommunerna, menar luftfartsverket.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons