Annons

Luften under lupp i höst

Till hösten ska kommunen anordna ett möte om luften i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 10 juni 2013

Under mötet ska miljöförvaltningen, Trafikverket, länsstyrelsen och tekniska förvaltningen diskutera vilka ytterligare åtgärder man kan vidta för att få ner halterna av skadliga ämnen i Trelleborgsluften.

Bakgrunden är en skrivelse i vintras från söderslättspartisten Rikard Lehmann i vilken han föreslog att samhällsbyggnadsnämnden utövar tillsyn mot färjetrafiken. Lehmann föreslog också att rederierna utrustar fartyg som trafikerar Trelleborgs hamn med avgasreningsteknik som reducerar kvävedioxiden med minst 90 procent och tvingar färjorna att ansluta till landel vid liggtider på mer än tre timmar. Om inte fartygen följde detta skulle rederierna tvingas böta fem miljoner kronor.

Annons

Men samhällsbyggnadsnämndens ordförande Patrik Holmberg (C) tycker inte att hårda bötesstraff är lösningen.

– Fem miljoner i böter känns inte seriöst. Eftersom utsläppen ändå ligger så långt under gränsvärdena så är jag tveksam till om man ska införa så hårda regler. Jag tror mer på en dialog, säger Patrik Holmberg som vill avvakta vad mötet i höst kommer fram till.

Miljöchefen Rune Brandt och miljöinspektör Johan Pettersson skriver i en skrivelse till samhällsbyggnadsnämnden att föroreningarna visserligen är under miljökvalitetsnormerna, men att det ändå är angeläget att ytterligare reducera halterna av farliga ämnen i luften. Att ha möten om luften två gånger om året är ett sätt att angripa problemet, skriver de.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons