Luften i Trelleborg blev bättre förra året
Även kvävedioxiden ligger lågt jämfört med tidigare. 2012 gick halterna upp något jämfört med 2011, men bortsett från det året var halterna under förra året de lägsta på minst 15 år.
– Det är bara min spekulation, men det kan bero på lågkonjunkturen. Det går kanske inte lika mycket trafik till och från hamnen längre, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Det som släpps ut allra mest i Trelleborg är kvävedioxid, och de främsta källorna till det är biltrafiken och sjöfarten. Mätningar som gjorts vid Rådhuset och i hamnen visar att halterna på årsbasis håller sig under både de gällande gränsvärdena och tröskelvärdena. Mätningarna visar dock att halterna stundtals är så höga att miljöförvaltningen menar att man bör fortsätta med mätningarna.
Vad gäller svaveldioxiden, där färjorna är de dominerande utsläppskällorna, ser situationen ännu ljusare ut. Halterna ligger på en historiskt låg nivå, enligt rapporten den lägsta sedan åtminstone 1997. Jämför man med 2007 så har utsläppen minskat med cirka två tredjedelar. I rapporten konstaterar miljöförvaltningen också att utsläppen av svaveldioxid börjar närma sig nivåerna i andra kommuner.
Miljöförvaltningens teori kring de minskade utsläppen av svaveldioxid är att den lågsvavliga andelen av oljan inom färjetrafiken ökat på senare år. Miljöförvaltningen rekommenderar dock att man fortsätter göra mätningar eftersom både hamnen, och utsläppen från den, kommer att förändras i framtiden med tanke på hamnutbyggnaden.
Det som kan vara bekymmersamt är att andelen små partiklar (PM10) har ökat sedan 2009, även om den minskat något sedan 2011. Halterna är så höga att kommunen är ålagda att fortsätta göra mätningar, och enligt rapporten finns det risk att halterna ökar även i framtiden. Dels på grund av hamnens utbyggnad och dels på grund av att biltrafiken förmodas öka.