Annons

LSS-boende byggs om för flyktingungdomar

Mitt i centrala Trelleborg kommer det nya boendet för ensamkommande flyktingbarn att ligga. I maj flyttar åtta ungdomar in i ett gammalt LSS-boende på Västergatan.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2014
På Västergatan kommer det nya boendet för ensamkommande flyktingbarn att ligga.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Sedan det stod klart att Malmö stad har sagt upp sina platser på transitboenden i Dalköpinge och Beddingestrand har Trelleborgs kommun jobbat för att kunna öppna ett nytt boende för de ensamkommande flyktingbarn som bor där. De tillhörde från början Malmö stad men i december övergick ansvaret till Trelleborg. Det handlar om elva ungdomar som ska placeras. Tre av dessa får plats på boendet Pegasus som redan finns i Trelleborg. Placering för de åtta resterande ungdomarna har man letat efter sedan dess. Och det är bråttom. Malmö stad driver boendena genom Attendo care men har sagt upp dem.

- Platserna sägs upp i mars. Vi förhandlar nu om att köpa platser av Attendo care. Vi vet inte vad det kommer att kosta Trelleborgs kommun, säger arbetsmarknadsförvaltningens chef Cecilia Lejon.

Annons

Nyligen hittades en lösning för ett boende som kan öppna i mitten av mars. I fastigheten Delfinen på Västergatan låg tidigare ett LSS-boende som nu kommer att byggas om till etableringsboende.

- Det finns sex rum men två av dessa är delbara. På det sättet kan åtta ungdomar flytta in, säger Ina Liljeberg (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande.

Förberedelserna är många. Förutom ombyggnaden ska även personal rekryteras till boendet.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons