Annons

LRF vill bevara åkermarken

Synpunkterna på förslaget till översiktsplan för Trelleborgs kommun fortsätter att strömma in. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har mycket bestämda åsikter om ringvägen.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2010
Foto: 

"Byggandet av ringvägen anser vi är ett brott mot miljöbalken eftersom det kommer att förstöra stora mängder av åkermark." skriver LRF i sitt yttrande om översiktsplanen.

LRF menar också att hamnens utbyggnad ska omprövas. Ett argument är att trafiken troligen kommer att minska, bland annat på grund av Fehmarn Bält-bron. LRF anser också att kostnaderna för en utbyggnad är för höga och att nya bränslen på fartygen minskar utsläppen utan en hamnflytt.

Annons

LRF vill också att bevarandet av jordbruksmark prioriteras vid utbyggnaden av Trelleborg.

Även Socialdemokraterna har synpunkter på utbyggnadsplanerna.

"Trelleborg har högklassig jordbruksmark och har en skyldighet att hushålla med den. Ett hårt exploateringstryck kräver stor varsamhet med naturresurserna." skriver S i sitt yttrande.

S menar även att exploateringen av Maglarps strand bör minskas i de västra delarna. S menar att det behövs för att bevara landskapsbilden, för att hushålla med mark och minska belastningen på området. S vill också slopa planerna på bostäder i de södra delarna av området med en lägre nivå än tre meter över havet på grund av risk för havsnivåhöjning och med hänsyn till strandskyddet.

När det gäller infart till hamnen vill S att tunnlar eller nedsänkta vägbanor ska övervägas. S menar också att man bör överväga ett center för lastbilar utanför centrum.

Dessutom påpekar S att kommunens ansvar för havsmiljön i den ekonomiska zonen inte tas upp i planen.

Natur- och kulturmiljöplanens väsentliga delar bör också arbetas in i översiktsplanen, menar S.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons