Annons

LRF-ordföranden: Regelverket behöver röjas upp

Konkurrensen inom jordbruket i EU är inte helt rättvis, tycker Marianne Andersson, ordförande i LRF:s kommungrupp. Hon vill att parlamentet ska jobba för att samma miljö- och djurhållningsregler ska gälla i alla medlemsländer.
Trelleborg • Publicerad 22 maj 2009
Marianne Andersson.
Marianne Andersson.Foto: 

– Oavsett om man är lantbrukare i Trelleborg eller någon annanstans så är man beroende av beslut från EU, säger Marianne Andersson.

Europaparlamentarikerna är med och beslutar om kommande regler och lagar framöver inom jordbruksbranschen. Däri ligger Marianne Anderssons särskilda intresse för EU-frågor.

Annons

– I dag har en del länder hårdare reglerverk för miljö och djurhållning än andra. Det innebär att konkurrensförutsättningarna är olika. Regelverket behöver röjas upp.

Röstade du i förra EU-valet?

– Nej, jag gjorde inte det sist. Men nu har jag fått en annan insikt om vad det betyder. Det enda sättet att själv direkt säga vad man tycker är ju att gå till valurnan.

Marianne Andersson påpekar samtidigt att Lantbrukarnas riksförbund är aktiva när det gäller att göra sina åsikter hörda i Bryssel. Men det finns olika uppfattningar om jordbruksnäringen i Europa, betonar hon.

– Jordbrukspolitiken påverkas direkt av vem som sitter i parlamentet.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons