Annons

LRF går i clinch för åkermarken

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Trelleborg slår ännu ett slag för att bevara åkermarken kring Trelleborg. Nu är det marken i Västra Tommarp som står på agendan.
Trelleborg • Publicerad 6 april 2009

Kommunen vill planlägga för 22 nya småhus i Västra Tommarp. Husen ska ligga söder om väg 635 i anslutning till det område där Borohus är på väg att uppföra nya villor.

Planerna gillas inte alls av LRF som menar att kommunen bör pröva andra lösningar, till exempel att förtäta bebyggelsen i redan befintliga bostadsområden. LRF efterlyser också ett långsiktigt beslut om att värna åkermarken istället för att bebygga den.

Annons

Marianne Andersson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Trelleborg, påpekar i skrivelsen att jordbruksmarken i Västra Tommarp har precis de kvaliteter som gör den till Sveriges bästa. "Klimatet är förmånligt, tillgången på bevattning god och företagsstrukturen i allt väsentligt välordnad", skriver Marianne Andersson.

Hon citerar också miljöbalken och menar att vid en avvägning av andra intressen "bör i första hand sådan mark undantas från exploatering som har den bästa biologiska produktionsförmågan".

LRF får stöd av ett par som redan bor i Västra Tommarp, och som tycker att exploateringen kommer att förstöra utsikten för dem. De skriver också att de kommer att bli helt omringade av hus. "Vårt hus i en by på landet blir slutgiltigt förvandlat till ett hus i en villaförort och ett sådant boende vill vi inte ha", skriver paret till kommunen.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons