Annons

LRF ansluter sig till klagokör mot avgifter

Fastighetsägare på landsbygden får stöd i sina protester mot de nya avgifterna för va-anslutning. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är skarpt kritiskt till de föreslagna avgifterna. LRF anser att avgifterna är på tok för höga.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2008

– Först höjde man från 53 000 till 76 000, och nu ska man höja igen till 93 000. Det känns inte rimligt att man höjer så mycket på sju-åtta år, säger Marianne Andersson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Trelleborg.

Marianne Andersson tror inte att avgiftshöjningen motsvarar vad det kostar att bygga ut va-nätet, och misstänker att landsbygden tvingas betala för anslutningar i tätorterna.

Annons

– Tekniska nämnden har svårt att beräkna anslutningsavgiften i nya områden och därför måste någon annan betala kostnaden för uppbyggnaden av va-systemen. Men det ska väl inte landsbygden göra, säger Marianne Andersson.

LRF efterlyser nu en ordentlig kostnadsberäkning för de hushåll på landsbygden som ska anslutas till va-nätet.

LRF tycker, liksom de fastighetsägare som klagat, att avgifterna ska vara likadana överallt i kommunen. Enligt det förslag som ligger ska boende på landsbygden betala mer enligt en särtaxa.

– Enligt lagstiftningen kan kommunen ta ut en särtaxa om den vill, men det är absolut inte så att den måste göra det, säger Marianne Andersson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons