Annons

Lotsen hoppas på flytt till Algatan

Om och när Gula villan blir boende för de flyktingbarn som i dag bor på Sockenvägen står mottagningen Lotsen hemlös. Kanske blir det en mer central lokal istället. Fastighetsförvaltningen har Algatan som alternativ.
Trelleborg • Publicerad 4 maj 2011
I Riksbyggens gamla lokaler på Algatan kan Lotsen flytta in i höst om allt går som det ska.
I Riksbyggens gamla lokaler på Algatan kan Lotsen flytta in i höst om allt går som det ska.Foto: 

Lotsen erbjuder rådgivning och stöd till alla boende i Trelleborgs kommun. Till verksamheten finns även mansmottagningen och barngruppsverksamheten kopplad. Totalt jobbar sju personer i Gula villan.

På villans övervåning låg tidigare ett ungdomsboende. Det har lagts ner och en vattenskada håller på att renoveras. Men Lotsens verksamhet är kvar, hur länge vet ingen eftersom beslut om att villan ska byggas om till flyktingboende inte är taget. I senaste fullmäktigemötet blev det klart att ärendet återremitteras.

Annons

Men fastighetsförvaltningen har redan börjat titta på nya lokaler.

– Oavsett vad som händer ska Lotsen flytta. Det är en för stor villa för den verksamheten, säger Gertie Lindberg på fastighetskontoret.

Att hitta nya lokaler är inte det lättaste. Och det finns en del krav.

– Vi ser gärna att läget är centralt så att det är lätt att ta sig dit. Sen måste det vara anpassat efter vår verksamhet. Vi behöver ett antal rum för enskilda samtal och gruppsamtal, säger Mikael Wejfelt, chef på Lotsen.

Servicenämnden vill renovera Gula villan för 4,3 miljoner kronor. Dels för att underhållet är eftersatt och dels för att bygga om villan till ett så kallat hvb-hem, hem för vård och boende.

– Det fanns ett renoveringsbehov sedan tidigare, säger Mikael Wejfelt.

Har ni märkt att villan är i dåligt skick?

– Nej, inte så farligt. Men det är ju stor skillnad på en mottagning dit människor kommer någon timme i taget och ett hem där folk ska bo. Då är behovet något annat.

Gertie Lindberg på fastighetsförvaltningen har haft en svår uppgift att hitta lokaler till Lotsen. Men till slut lyckades hon. En lokal på Algatan, i närheten av Gamla torg, är ledig. Fastigheten ägs av Smygehamnsbostäder AB och förhandlingar pågår.

– Den skulle passa bra men vi tittar nu på prislappen. Om allt går som på räls kan Lotsen flytta in i höst, säger Gertie Lindberg.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons