Annons

Löss vanligt bland skolungdomar

Elever på flera skolor i Trelleborg har löss. Det kan konstateras efter en rundringning till några skolsköterskor som Trelleborgs Allehanda har gjort.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2002

- Jag har träffat flera elever som har drabbats av löss på några av de skolor som jag har som arbetsområde. Någon direkt ökning av antalet som har fått löss har jag dock inte märkt, säger Lotta Aulin, som är sjuksköterska på Köpingeskolan, Östra skolan och Pilevall. Aulin säger att det är viktigt att man inte använder borttagningsmedel förrän man fått indikationer på att man drabbats av de ovälkomna krypen i håret. - Problemet är att medlet inte biter på lössen om man tagit en kur med hjälp av läkemedlet innan de väl satt sig i håret, säger hon och fastslår att hon skickar ut ett brev till eleverna och föräldrarna om hur man får bukt med lössen så fort hon får reda på att löss härjar i de respektive klasserna. Brevet innehåller även rekommendationen att undvika läkemedel i förebyggande syfte. Gunilla Fridh, skolsköterska på Liljeborgs rektorsområde, uppmanar föräldrar att låta hela familjen genomgå en kur om man upptäcker löss hos sina barn: - Det är viktigt att informera om detta, för att minska riskerna för att det sprider sig ytterligare, säger Fridh. Försäljningen av läkemedel mot löss har ökat. Under de senaste sex åren har försäljningen nästan fördubblats, enligt Dagens Nyheter, Enligt tidningen säljs årligen läkemedel till ungefär 200 000 behandlingar.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons