Annons

Loop och mattorna som flyger

Flyg och tid är två teman på Ingalill Sjöbloms nya utställning på Trelleborgs museum med vernissage idag söndag.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2007
"Röda kullar" och i bakgrunden en av mattorna som gett Ingalill Sjöbloms utställning "Loop" på Trelleborgs museum sitt namn. Bild: Tomas Nyberg
"Röda kullar" och i bakgrunden en av mattorna som gett Ingalill Sjöbloms utställning "Loop" på Trelleborgs museum sitt namn. Bild: Tomas NybergFoto: 
Hus i plexiglas med tryck som uttrycker olika aspekter av tiden är ett annat av utställningens teman.
Hus i plexiglas med tryck som uttrycker olika aspekter av tiden är ett annat av utställningens teman.Foto: 

- Jag är textilkonstnär i grunden men på senare tid har jag även arbetat mycket med plexiglas, säger Ingalill Sjöblom.

Trelleborgs museums nya konstutställning visar upp ett annorlunda konstnärskap, som ändå har en stabil grund i textila traditioner.

Annons

- Utställningen heter Loop, en flygterm. Ursprunget är min utställning "Flygande mattor och andra drömbilder", berättar hon.

Bland verken på Trelleborgs museum finns en av de "flygande" mattorna med liksom en jättelik matta i form av ett landskap i fågelperspektiv, där betraktaren får rena Nils Holgersson-känslan.

Den textila teknik som Ingalill Sjöblom arbetar mest med är tuftning, där mattans lugg skapas genom att garnet skjuts in med ett redskap genom ett finmaskigt nät. Baksidan limmas sedan.

I ett av rummen på utställningen finns två mattor med loop-mönster. På väggarna sitter skisser där Ingalill Sjöblom arbetat fram dels formerna på mattorna, dels färgerna. I verket "Röda kullar" har konstnären klippt en tuftad matta i reliefmönster.

- I samband med ett arbete som jag gjorde på Fritsla skola i Marks kommun där jag bor kom jag in på att arbeta med plexiglas också.

Det var när hon ville få med elevernas arbeten i utsmyckningen av aulan som hon började ta med plexiglaset i sina verk.

- Det helt transparenta kontrasterar mot textilerna, menar Ingalill Sjöblom.

Med på utställningen på Trelleborgs museum finns bland annat en rad hus i plexiglas med olika tryck. Dessutom en hel del målningar, bland annat i tempera.

- Målningarna står mycket för det sinnliga, säger hon.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons