Annons

Lönlös kamp mot tången

Hemma hos familjen Aspegren på Östra stranden har det luktat tång hela sommaren. På stranden nedanför deras hus har det inte gått att bada under årets hittills varmaste veckor. De boende har kämpat hårt för att få sin strand tillbaka. Nu blir drömmen sann – men av en ren slump.
Trelleborg • Publicerad 11 juli 2013
Foto: ANNA WAHLGREN
Så här har Östra stranden sett ut hittills i sommar. Nu ska den städas upp, men inte på grund av Katarina Aspegren och andra boendes vädjan.
Så här har Östra stranden sett ut hittills i sommar. Nu ska den städas upp, men inte på grund av Katarina Aspegren och andra boendes vädjan.Foto: Anna Wahlgren

När Katarina Aspegren och hennes familj har gäster brukar det låta så här: "Så vackert här är! Men fy tusan vad illa det luktar."

Familjen har bott vid Östra stranden i 13 år och säger att det aldrig har varit så illa som i sommar. Tidigare år har kommunen rensat stranden från tång och växtlighet. I år har strandremsan varit mer av en snårig äng än en sandstrand och vattenbrynet fyllt av tång. Någon rensning har de boende inte sett röken av.

Annons

- Vi har ingen strand kvar här längre. Jag blir ledsen och besviken av att se det förändras så mycket till det sämre, säger Katarina Aspegren när TA träffar henne.

Tången och växtligheten har gjort att hon tvingats avstå sina morgon- och kvällsdopp. Men det är Trelleborgs rykte hon varit mest oroad för.

-På kommunens hemsida står det att Trelleborg är en kustkommun med vackra naturupplevelser som många avundas. Det här är ingen vacker naturupplevelse.

Bland Katarina Aspegrens vänner är Trelleborg känt som staden som stinker tång. Katarina Aspegren säger att kommunen verkar ta sin status som kustnära för givet, och missar att miljön måste underhållas. Enligt henne borde hela kustremsan skötas – ingenting ska väljas bort.

Katarina Aspegren har inte varit ensam om att vara missnöjd. Många av hennes grannar har engagerat sig i kampen mot tången. Det har även Söderslättspartiet, som i tisdags ställde en fråga till tekniska förvaltningens ordförande Eric Samuelsson angående "misshushållande med Trelleborgs naturresurser".

Tången på väg bort

I går morse såg så kampen äntligen ut att ha gett resultat. Vid niotiden dök en gul rensningsmaskin upp nere vid vattenbrynet. Katarina Aspegren berättar att många boende stod på stranden och applåderade medan kommunens utsända rensade bort all växtlighet som täckt sanden.

-Vi har en fin sandstrand här nu. Det känns jättebra att det lönar sig att vara engagerad. Nu hoppas jag bara att det här är en del i en långsiktig plan, säger hon.

Men hon hoppas förgäves. Enligt Bengt Larsson, enhetschef på parkavdelningen, är det nämligen bara en slump att kommunen valde att städa upp på Östra stranden just denna dag. Det behövs tång till biogasprojektet ute i Smygehamn och all bra tång finns vid Östra stranden. Den rensningen bekostas inte av skattepengar, utan av biogasprojektets medel.

-Jag tog det här beslutet under tisdagen, när jag var ute med Smygeprojektet och tittade efter användbar tång. Det passar bra att ta där, tången ligger ju ingen annanstans, säger han.

Annons

Enligt honom togs växtligheten bort under onsdagen för att tånguppsamlaren ska kunna komma fram i början av nästa vecka.

Bengt Larsson förnekar bestämt att de boendes påtryckningar har påverkat hans beslut att rensa upp på stranden.

-Tekniska nämnden har inte gett oss i uppgift att städa Östra stranden, så det gör vi inte, säger han.

Louise Löfgren
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons