Annons

Lokalvårdare satte sig i skolbänken

Det är viktigt med rätt maskiner när man städar, att kommunicera med kunden ger självförtroende och man måste välja rätt rengöringsmedel. Det och mycket mer lär sig kommunens lokalvårdare på en intensivkurs.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2013
Christian Dolk utbildar kommunens lokalvårdare under fem dagar. ”Genom att höja kompetenser blir man mer motiverad att göra ett bra jobb,” menar han.
Christian Dolk utbildar kommunens lokalvårdare under fem dagar. ”Genom att höja kompetenser blir man mer motiverad att göra ett bra jobb,” menar han.Foto: Foto: Claes Nyberg

- Ställ gärna frågor till kunden när du arbetar. Vad tycker de om mitt jobb? Kan jag göra något annorlunda? Finns det andra tjänster de skulle vara intresserade av att få utförda? Yrkesstoltheten är viktig, säger Christian Dolk från utbildningsföretaget Borago.

Kvinnorna som sitter framför honom lyssnar intresserat. De jobbar som lokalvårdare inom Trelleborgs kommun och går nu en femdagarsutbildning för att få ett särskilt certifikat som visar deras kompetens.

Annons

Lokalvårdaryrket är kvinnodominerat. Inom offentlig sektor i landet är 80 procent av lokalvårdarna kvinnor. I Trelleborg verkar motsvarande siffra vara 100 procent. Deltagarna börjar diskutera en manlig jobbarkompis de haft men är ganska säkra på att det var en vikarie.

- Detta märks på hur utrustade lokalvårdarna är. I de manliga yrkena är det vanligare med maskiner. Vaktmästare står inte och skruvar i saker för hand. Ni måste också ha maskiner. Moppar ska bara vara till för finputsning, säger Christian Dolk.

Nu blir deltagarna engagerade. De vill gärna ha fler och bättre redskap.

- Vi vill spara på kroppen, säger Camilla Ahlström som städar på Pilevallskolan.

Under utbildningsdagarna får deltagarna lära sig om städteknik och vilka kemiska vätskor som passar till vilka underlag.

- Många har jobbat länge och blir lätt hemmablinda. Därför är det bra att friska upp sina kunskaper, säger Christian Dolk.

På frågan om vilket som är lokalvårdarnas bästa städtips känner sig deltagarna dock inte i behov av ny kunskap:

- Diskmedel och vatten. Det är enkelt och löser fett på ett bra sätt, säger Camilla Ahlström.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons