Annons

Lokalt lexikon för trelleborgska

"Målla", "päror" och "pusse" är några av de 3 000 trelleborgska uttryck som finns samlade i den dialekt- ordbok som presenterades på Rådhuset i går.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2007
Ingrid Wall och Susanne Nilsson har sammanställt de trelleborgska orden. Bild: Johan Persson.
Ingrid Wall och Susanne Nilsson har sammanställt de trelleborgska orden. Bild: Johan Persson.Foto: 

Världens finaste språk, eller "Varrdens grannaste språg", som boken heter på ren skånska, har precis lämnat tryckpressarna och ges ut i dagarna.

Upplagan ligger på 5 000 exemplar och utgörs av alltifrån välbekanta skånska uttryck till en del fraser som bland annat fanns hos fiskare förr i tiden och som knappt används längre. Ord som kölna har till exempel fallit i glömska i de flesta familjer.

Annons

Många drar säkert på smilbanden när de i boken får läsa det trelleborgska favorituttrycket "skalt", det vill säga att något är lite konstigt.

Bakom idén till ordboken står Ingrid Wall, informationschef på Trelleborgs kommun. Tillsammans med kollegan Susanne Nilsson har hon sammanställt alla orden i den drygt 100 sidor tjocka volymen.

De båda arbetskamraterna svarar även för naturfotografierna, med motiv från Trelleborgstrakten , som finns i det lokala lexikonet.

Upprinnelsen till att sammanställa de trelleborgska orden var när Ingrid Wall och Susanne Nilsson började lägga ut de skånska orden på kommunens hemsida 2001.

Tack vare tusentals tips från allmänheten har det dialektala ordförrådet vuxit i snabb takt. Många invånare har hört av sig med ord i en strid ström. Det har till och med kommit förslag från en trelleborgare som numera bor i Australien.

Ingrid Wall myser när titeln "Varrdens grannaste språg" förs på tal:

- Javisst är det subjektivt att säga att trelleborgskan är en vacker dialekt. Men det är min uppfattning att det är grant med trelleborgska. Jag har levt med den i hela mitt liv och när jag växte upp i slutet av 1950-talet så var det mitt umgängesspråk. Därför har det varit väldigt roligt att göra den här boken, säger hon.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons