Annons

Lokalpolitiken blir allt dyrare

Den lokala politiken kostar allt mer pengar. Räknat per invånare i fem jämförda kommuner betalar trelleborgarna mest för den politiska verksamheten.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2011

Förra året, 2010, kostade den politiska verksamheten i Trelleborg 547 kronor per invånare. I Ystad är motsvarande siffra 546 kronor. I Vellinge 487, i Svedala 480 och i Skurup 400. Det visar statistik från Sveriges kommuner och landsting. I siffrorna ingår kostnader för nämnder, styrelser, stöd till politiska partier, allmänna val, överförmyndarverksamhet och politisk administration.

– Det finns en hel del naturliga förklaringar. Trelleborg är den största kommunen häromkring och vi har en annan parlamentarisk situation än grannkommunerna, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Annons

I Trelleborg har också kostnaderna för den politiska verksamheten, mellan 2009 och 2010, ökat näst mest bland de fem jämförda kommunerna. I Trelleborg ligger ökningen på 6 procent. Bara Ystad har en större ökning, 12 procent. För Vellinges del ökade kostnaderna med 1,25 procent.

– Fullmäktiges möten har blivit längre och det slår igenom i kostnaderna. Förr när det var en man som styrde kommunen var det en sensation om fullmäktige tog två timmar. Vi har också en opposition som gärna tar debatten i fullmäktige och inte i nämnderna, säger Ulf Bingsgård.

I Skurup minskade däremot samma kostnad med 6,76 procent under motsvarande period. I Svedala med 0,62 procent.

– Förra året fattade vi beslut om en ny nämndsorganisation. Jag ska inte säga att vi ska få en billigare politik men jag hoppas vi får ut mer för varje krona, säger Ulf Bingsgård.

Catherine Persson (S) är oppositionsråd. Hon är inte förvånad över att kostnaderna för den politiska verksamheten i Trelleborg har ökat.

– Vi tog upp detta redan för fyra år sen. Borgarna har till exempel höjt arvodena, det kostar pengar. Man har också gjort nämnderna större så den biten kommer bli ännu dyrare, säger Catherine Persson.

Hon håller dock med Ulf Bingsgård om att fullmäktiges möte har blivit längre och att den parlamentariska situationen påverkar kostnaderna.

– Självklart, demokrati måste få kosta pengar. Men det är ju inte så att det inte finns en opposition i till exempel Vellinge eller att de skulle ha extremt mycket kortare möten, säger Catherine Persson.

Per Klarberg är oppositionsråd för Sverigedemokraterna. Han delar Catherine Perssons uppfattning att större nämnder kommer driva upp kostnaderna för den politiska verksamheten.

– Det var alliansen som införde det för att säkra makten i nämnderna, säger han.

Annons

Kommer ni att arbeta för att minska antalet ledamöter i nämnderna?

– Vi har inte diskuterat frågan. Jag tycker personligen att nämnderna är väl stora. Men jag tror inte vi skulle få gehör för att minska dem, säger Per Klarberg.

Hur ser du på att fullmäktiges möten har blivit längre?

– Jag tycker bara det är positivt. Tidigare var det knappt någon diskussion i fullmäktige men nu är det annorlunda. Det är ju där den viktigaste debatten ska föras, säger han.

Ossian Sandin
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons