Lokalhyror höjs kraftigt
– Vi är tvungna att göra så här. Vi ser ingen annan lösning, säger Mats Svensson (kd), ordförande i fritidsnämnden.
Hyreshöjningarna drabbar all seniorverksamhet men slår olika beroende på vilka lokaler som hyrs och hur högt upp i seriesystemet lagen ligger. Däremot blir det ingen höjning för ungdomslagen. Där ligger kommunen kvar på den nolltaxa som beslutades år 2000.
– Det viktigaste är att få in ungdomarna att börja idrotta. Om ungdomsidrotten också ska kosta så kanske föreningarna börjar dra ner på sin ungdomsverksamhet, säger Mats Svensson.
Den stora förändringen i avgiftssystemet är att fasta planhyror införs för seriespel. Utomhus hamnar avgiften för lag i division tre och neråt på 12 000 kronor om året.
Det blir också en kraftig höjning för lag i allsvenskan (läs TFF), som framöver måste betala 450 000 kronor om året för att spela seriespel på Vångavallen. Nu betalar man bara hälften av summan. Avgiften för spel i superettan blir oförändrat 225 000 kronor.
Även planhyrorna inomhus ändras. Tidigare har lagen betalat en avgift per påbörjad tvåtimmarsperiod, men från 1 september kommer det att kosta 40 000 kronor per år för elitserielag, 20 000 för division 1-spel och 10 000 för spel i lägre serier.
Föreningsavgifterna för att träna inomhus höjs från 90 till 110 kronor per timme i stora hallar. Avgiften i mindre hallar höjs från 55 till 75 kronor.
Anledningen till taxehöjningen är enligt Mats Svensson att fritidsnämnden måste spara två miljoner kronor i år.
– Vi har inte fått en krona extra i vår ram, snarare en minskning. Vi får inte mer pengar, och därför måste vi ta in pengar på något sätt, säger han.
Höjda taxor täcker inte hela underskottet, men beräknas ge ökade intäkter på mellan 800 000 och en miljon kronor om året.
– Vi måste också titta över kostnaderna för el, vatten och andra driftskostnader. Men där måste vi ha mer kött på benen innan vi kan fatta beslut, säger Mats Svensson.
Andreas Mårtensson