Annons

Lokala producenter skapar egen marknad

En så kallad Reko-ring håller på att bildas i Trelleborg. Den innebär att kunder och småföretag hittar varandra på nätet och planerar köp utan mellanhänder.
Trelleborg • Publicerad 2 januari 2019 • Uppdaterad 7 januari 2019
Michelle Pettersson håller på att skapa en Reko-ring där lokala producenter och kunder ska kunna mötas.
Michelle Pettersson håller på att skapa en Reko-ring där lokala producenter och kunder ska kunna mötas.Foto: Tomas Nyberg

– Jag har tidigare handlat via Reko-ringar i Lund och Malmö och kände att detta borde kunna göras i Trelleborg. Det finns ju en massa lantbrukare här som kan vara med, säger Michelle Pettersson.

Hon har själv ett stort matintresse och vill kunna göra ovanliga köp smidiga och miljövänliga. En Reko-ring möjliggör detta. Kunder och lokala producenter samlas i en grupp på Facebook där beställningar görs och betalas. Man enas samtidigt om en plats och dag då alla leveranser görs. Där kan sedan kunderna plocka upp sina varor.

Annons

– Fördelen med detta är att producenterna slipper mellanhänder, vilket gör det billigare. Och för kunden är fördelen att kunna handla från småproducenter som inte finns i de vanliga butikerna, säger Michelle Pettersson.

På detta sättet kan trelleborgarna köpa egenslungad honung, hemmagjorda mejeriprodukter och den trendiga hälsodrycken kombucha. Nio producenter har anmält intresse att vara med i Reko-ringen och 340 kunder. Men Michelle Pettersson vill gärna få in fler företag och folk.

– Det är kul att detta har börjat sprida sig nu. Jag vill dock betona att i en Reko-ring är det producenterna själva som tar ansvaret för sina produkter och köpen. Jag är enbart förmedlare, säger hon.

Just nu håller hon på att förbereder för den första träffen. Den väntas äga rum i slutet av januari och leveransställe är inte bestämt än.

– Privatpersoner och företag får gärna höra av sig om de vill ställa upp och till exempel låta sin parkering användas för utlämning. Det tar max en timme, säger hon.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons