Lokal mat i Smyge blir start på turistprojekt

Det blir äggakaka, hallonsaft och surdegsbröd hela sommaren i Köpmansmagasinet på Smygehuk. Genom att servera lokal mat och berätta om den vill arrangörerna att turisterna ska få upp intresset för mat på Söderslätt och i hela landet.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Engagerade producenter samlades igår på turistbyrån i Trelleborg. Nils-Arne Mårtensson, Böste grönsaker, Marianne Andersson från LRF och Leader Söderslätt, Kerstin Biärsjö från Hallongården, Ingrid Johansson från Äggakakeboden och Jeanette Kjell från Glimma gård.
Engagerade producenter samlades igår på turistbyrån i Trelleborg. Nils-Arne Mårtensson, Böste grönsaker, Marianne Andersson från LRF och Leader Söderslätt, Kerstin Biärsjö från Hallongården, Ingrid Johansson från Äggakakeboden och Jeanette Kjell från Glimma gård.Foto: 

SÖDERSLÄTT. Från den 29 maj till 29 augusti kommer Köpmansmagasinet att ha öppna dörrar för turister. LRF kommer att arrendera magasinets kafé och ska servera mat från lokala producenter.

– Trelleborg har den mest bördiga marken i Sverige. Vi har den sydligaste punkten i landet, så det är klart att resan börjar här, säger Marianne Andersson, aktiv inom LRF och ordförande för Leader Söderslätt.

Med resan syftar hon på regeringens initiativ om att göra Sverige till ett matland. Meningen är att satsningen på närproducerad mat på Smygehuk ska bli en språngbräda för liknande samlingspunkter med drömmen att skapa Sverigeleden i mat.

Lokal mat som äggakaka, hallonsaft och surdegsbröd ska serveras i Köpmansmagasinets kafé av personal som LRF rekryterar. Gästerna ska få information om var maten kommer från för att de sedan ska besöka platserna.

Matturism kallas det. Nils-Arne Mårtensson som driver Böste grönsaker tror att satsningen kommer att höja intresset för det som han producerar. Han berättar om besök han fått på odlingen.

– De ville ha reda på grejor om hur odlingen går till. De var helt lyriska, berättar han.

Kerstin Biärsjö som driver Hallongården i Bodarp ser med tillförsikt på att fler gårdar öppnar upp för besök.

– Jag önskar att vi hade varit fler. Vi är beroende av varandra, säger hon.

Och lokala producenter är välkomna in i projektet.

Var kommer ni att dra gränsen för vad som räknas som närproducerat?

– Det är väldigt svårt att säga, säger Marianne Andersson. Det här är ett matkoncept som ska gynna Skåne. Om man inte hittar en ost som är gjord på Söderslätt så kanske man får gå utanför området. Det kanske i sin tur ger någon här tanken att producera ost, säger Marianne Andersson.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.