Lokal mat i Smyge blir start på turistprojekt
SÖDERSLÄTT. Från den 29 maj till 29 augusti kommer Köpmansmagasinet att ha öppna dörrar för turister. LRF kommer att arrendera magasinets kafé och ska servera mat från lokala producenter.
– Trelleborg har den mest bördiga marken i Sverige. Vi har den sydligaste punkten i landet, så det är klart att resan börjar här, säger Marianne Andersson, aktiv inom LRF och ordförande för Leader Söderslätt.
Med resan syftar hon på regeringens initiativ om att göra Sverige till ett matland. Meningen är att satsningen på närproducerad mat på Smygehuk ska bli en språngbräda för liknande samlingspunkter med drömmen att skapa Sverigeleden i mat.
Lokal mat som äggakaka, hallonsaft och surdegsbröd ska serveras i Köpmansmagasinets kafé av personal som LRF rekryterar. Gästerna ska få information om var maten kommer från för att de sedan ska besöka platserna.
Matturism kallas det. Nils-Arne Mårtensson som driver Böste grönsaker tror att satsningen kommer att höja intresset för det som han producerar. Han berättar om besök han fått på odlingen.
– De ville ha reda på grejor om hur odlingen går till. De var helt lyriska, berättar han.
Kerstin Biärsjö som driver Hallongården i Bodarp ser med tillförsikt på att fler gårdar öppnar upp för besök.
– Jag önskar att vi hade varit fler. Vi är beroende av varandra, säger hon.
Och lokala producenter är välkomna in i projektet.
Var kommer ni att dra gränsen för vad som räknas som närproducerat?
– Det är väldigt svårt att säga, säger Marianne Andersson. Det här är ett matkoncept som ska gynna Skåne. Om man inte hittar en ost som är gjord på Söderslätt så kanske man får gå utanför området. Det kanske i sin tur ger någon här tanken att producera ost, säger Marianne Andersson.