Annons

Lokal idé blev miljardaffär

Från tvåmansföretag i en källare i Trelleborg till 1000 anställda med huvudkontor i Genève. Nyligen köpte engelska Barclays det som en gång började som Trelleborg Tax Free Shopping, för 3,3 miljarder kronor.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2007

I augusti 1980 startades Trelleborg Tax Free Shopping. Företagsidén var helt unik. Turister som handlade i stans butiker kunde kvittera ut en check som man sedan löste in mot pengar innan man gick ombord på färjan. På det sättet fick turisterna tillbaka det de betalt i moms. Bakom företaget stod Jarl Svensson och Alf Näslund.

– Ambitionen var inte att tjäna pengar utan att profilera Trelleborg, säger Alf Näslund.

Annons

Han var då reklamchef på Trelleborg AB och jobbade tillsammans med andra aktörer i kommunen för att göra den attraktiv för företagets anställda att bo i. Trelleborg Tax Free Shopping var en av många idéer som dök upp. Marknaden bestod av de två miljoner resenärer som årligen passerade hamnen.

– Vi ville att de stannade i stan och det ville många andra också, säger Alf Näslund.

Företaget började i en källarlokal i Signumhuset. Butiker i Trelleborg anslöts till verksamheten och fick en särskild dekal att sätta upp i skyltfönstret. Men från början var det inte många som trodde på idén.

– Ingen trodde på det. Folk sa att "Det skulle funnits tidigare om det funkade, det är för stort för Trelleborg och myndigheter skulle inte godkänna det" säger Alf Näslund.

Men tvivlarna fick fel. Företaget utvecklades i rask takt och spreds till Malmö, Helsingborg, Göteborg och Stockholm. Sedan vidare till Norge, Finland, Tyskland, England, Portugal, Holland. Och efter det vidare till Singapore, Korea, Canada och Argentina. Trelleborg Tax Free Shopping blev Sweden Tax Free Shopping som blev Europe Tax Free Shopping som till sist blev Global Refund. I dag har företaget avtal med 240000 butiker i 37 länder och en omsättning på över 45 miljarder kronor i butiksledet.

Alf Näslund jobbade kvar i företaget till i våras då andra projekt pockade på uppmärksamhet.

Nu har engelska Barclays Private Equity köpt Global Refund för 3,3 miljarder kronor. Alf Näslund tjänar inga pengar på den affären men är nöjd med att affärsidén lever vidare.

– Det är fascinerande. Min glädje är att idén höll, att den varit så stark, säger Alf Näslund som ofta påminns om starten i källaren på Signumhuset när han tar en promenad i stan. Trelleborgs Tax Free Shoppings dekaler sitter fortfarande kvar i en del skyltfönster.

Magnus Aspegren

0410-545 31

Annons

magnus.aspegren

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons